Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ниска избирателна активност в гласуването на референдума в Гърция

25 Октомври 2015 / 20:10:50  Анастасия Балездрова
799 прочитания

При ниска избирателна активност премина гласуването в поне две от избирателните секции, които бяха открити на територията на Атина.

Според източници на GRReporter до 13,00 часа в секцията на площад Караискаки бяха гласували около 200 души. За разлика от гласуването по време на парламентарните избори миналата година, когато тротоарът пред нея бе зает от опашка, състояща се поне от 200 чакащи да гласуват, днес той бе празен, а гласоподавателите идваха поединично.

„Много от хората, които идват при нас не знаят, че днес се провежда референдум, на който могат да гласуват. Други знаят, но не искат да участват, защото смятат, че електронното гласуване не ги засяга”, заяви пред GRReporter служителят на компанията за транспортни услуги, в чиято чакалня се помещаваше секцията.

„Дойдох да гласувам, за да можем всички да гласуваме по-лесно. По този начин младите ще се заинтересуват да участват в изборите. Аз лично винаги съм гласувал и ще гласувам, но не всички имат възможност да го направят. Например моят брат, който е в Германия не може да гласува, защото избирателната секция се намира далеч от града, където живее”, заяви мъж на средна възраст.

В същото време жена, която имаше среща с приятелка точно пред секцията беше категорична, че няма да гласува. „От 10 години работя в Гърция, но ходя до България често и имам представа. Сред хората е натрупано голямо недоволство, горчивина и разочарование”. Аргументът ѝ да не гласува на референдума бяха, че гласът на отделния гражданин едва ли може да промени общата картина.

Според друга жена обаче българите в чужбина не са получили достатъчно информация за провеждането на референдума, същността на електронното гласуване и „защо то е толкова важно именно за нас, българите в чужбина. Тук, в Гърция, сме предимно по-големи на възраст хора, но в другите страни мнозинството са младежи. Изключително важно е те да могат да решават за бъдещето на България със своя вот”, посочи тя.

По подобен добре организиран начин течеше гласуването и в избирателната секция на площад Египет, която бе открита в помещенията на българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий”. Желаещите да гласуват получаваха изчерпателна информация за начина, по който трябваше да попълнят заявление и след това да упражнят своя глас. Вероятно поради факта, че конкретната секция бе разкрита за пръв път, избирателната активност в нея бе доста ниска. Източници посочиха, че другият фактор за това е фактът, че избирателите не са привикнали да гласуват на референдуми.

От националната кампания  „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти” заявиха в коментар за GRReporter, че през целия ден не са получени сигнали за проблеми при гласуването в Гърция. Представител на кампанията посочи, че отзивите за участието в референдума в чужбина са добри, тъй като много българи в различни страни са се мобилизирали за засилването на участието в него.

Официални данни за избирателната активност в Гърция все още няма. Те се очаква да бъдат обявени след преброяването на гласовете в секциите и да бъдат обявени от ЦИК утре. 

Категории: Българи в Гърция референдум за електронното гласуване избирателни секции избирателна активност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus