Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Изкуството влиза в подлезите и излиза по улиците на града

14 Април 2009 / 18:04:36  GRReporter
725 прочитания

Първият гръцки Fringe Festival ще започне на 15 юни, а пърформансите, изложбите и хепънингите ще бъдат разигравани из цяла Атина. Този фестивал вече е практика в Аделаида, в Ню Йорк, в Дубай и Прага, в Амстердам и Будапеща.


Атинският Fringe Fest ще се проведе в Технополис и в други кътчета на града между 15 и 21 юни, но предфестивалната загрявка вече започна. От 15 март до началото на фестивала в места като ъндърграунд баровете Booze и Art Tower, в AthenStyle Hostel, в работилницата за семинари Малката Политехника, в театър „Място Някъде другаде” и в театър „Врата за Изкуство”, които са на разположение на артистите, но и на всички заинтересовани да репетират, да правят презентации, изложби и срещи. Така градът ще се подготви да се впусне към първия истински off-Festival в Атина.


По стара и изпитана рецепта, Fringe ще се проведе така, както и в останалите градове, където е познал успеха. Цел на занятието е да бъде показана работата на млади и талантливи хора, които се занимават с изкуства, независимо дали са от Гърция или не.


До момента са получени множество предложения в офисите на организаторите на Fringe и по тяхно мнение се очертава една много интересна програма, която ще преведе зрителите, които са и участници, из подлези, площади и неразработени като сцена места из Атина, с цел да си представим града по-красив и добронамерен.


Fringe започва в средата на ’40-те години като алтернатива на програмата на официалния Фестивал в Единбург. Рецептата се оказва много успешна, а резултатът е, че през 2008 г. по време на 62-та си година, са продадени 2,6 млн. билета за 31 000 представления на 247 различни места.


Понятието Fringe означава „в периферията на изкуството”, а „off festival” е прието да бъдат представленията, които се правят извън официалните канали на изкуството. Според правилника на фестивала 20% от печалбата от билетите се връща на артистите „в опит да бъде върнат един процент на тези, които са пожелали да взаимодействат чрез изкуството си с обществото” отбелязва организаторът на фестивала в Гърция Георгиос Нерис. Билетът за един ден ще бъде на цена от десет евро и ще отваря вратите за всички изяви независимо от мястото на тяхното провеждане.


Една инсталация от топки с диаметър от един метър, върху които посетителите ще използват лепенки, за да могат да нарисуват своето произведение на изкуството – една улица, един град или каквото друго измислят, е символът на фестивала в Атина. Инсталацията е творба на Янис Катраницас и е озаглавена «Fringe Βall». Всяка топка е свързана с другата чрез един конец като по този начин създава една система –играчка, която се развива с течение на времето чрез импровизираните послания/произведения от страна на посетителите. Fringe Βall е запазената марка на фестивала, защото символизира различните места, на които ще се проведат представленията и изложбите, но най-вече защото визуализира идеята на събитието: интерактивността между изкуството, хората и града.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus