Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пенсиите са един от основните въпроси в отношенията между България и Гърция

09 Ноември 2015 / 15:11:01  Анастасия Балездрова
1504 прочитания

Забавянето в отпускането на пенсии от страна на Гръцкия осигурителен институт ИКА е един от най-сериозните проблеми на българските граждани със стаж в страната. Те са принудени да чакат за решение в продължение на няколко години, а очакваната пенсионна реформа в Гърция предизвиква още повече несигурност за бъдещето.

GRReporter постави тези въпроси пред българския вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който посети Атина в рамките на 11-та световна среща на българските медии. С него разговаря Анастасия Балездрова.

Г-н Калфин, в България има много хора, които очакват пенсии от Гърция, защото са работили и плащали социални осигуровки в страната. Проблемът се задълбочи, вероятно заради икономическата криза. Какво се прави, за да се защитят техните права?

Проблемът е голям и е един от основните, които поставяме в двустранните си отношения в тази област. Много активна е работата на посолството на България в Атина, както на посланика, така и на съветника по трудовите въпроси г-жа Димитрова. Въпросът се поставя редовно и на двустранни срещи на различни равнища с гръцката страна.

Преди няколко месеца имаше посещение на заместник-ръководителя на Гръцкия осигурителен институт ИКА в София. Там беше подписана спогодба с Националния осигурителен институт. Хубавото е, че системата се задейства, защото доскоро този въпрос практически не стоеше за ИКА.  

Факт е, че забавянето е много голямо не само за българските граждани. То е голямо за всички. Свързано е с информационната система, капацитета за обработване на информация и т.н.

Важното за нас е, че вече имаме ангажимент на гръцките институции и търсим възможности за по-бързи решения. Поставям този въпрос включително и на срещата с моя гръцки колега, като първи въпрос в двустранните отношения. Така че нашите сънародници в Гърция трябва да знаят, че това е приоритетният въпрос, който България поставя към Гърция. Трябва да проявим разбиране към настоящото състояние на осигурителния институт, но не и безкрайно търпение. Още повече,  че Гърция има ангажименти да модернизира информационната си система. Готови сме да помогнем и да окажем съдействие на гръцките си колеги, тъй като НОИ е много по-напред с тези промени. Но това не е въпрос, който сме готови да седим и да чакаме кога ще се реши, без да действаме активно.

Пенсионната реформа, която Гърция трябва да проведе, и то в кратки срокове, за да може да може да премине успешно първия мониторинг на третата спасителна програма как ще засегне българските граждани с право на пенсия  тук?

Равноправно с промените за гръцките граждани. Ще следим това много строго. Не би трябвало да има каквато и да е дискриминация към българските граждани.

Мисля, че увеличаването на възрастта за пенсиониране и на другите изисквания няма да се отрази чак толкова много на българските граждани, защото предполагам, че са малко случаите на тези, които са работили в Гърция през целия си професионален живот и се пенсионират по гръцката система. Повечето български граждани се пенсионират и по двете системи – по българската и гръцката.

Така че нека първо да видим точно какви промени ще приеме парламентът. Разбира се, ще следим много внимателно да няма никаква дискриминация и да облекчим всички тези граждани, които имат нужда да съберат стажа и заплащането си и от България, и от Гърция, за да получат пенсия.

Има сигнали, че в Гърция работят и доста българи, които не плащат социални осигуровки. Прави ли се нещо по този въпрос?

Това е проблем. И бих казал, че е проблем включително за самите тях. В България, особено преди години, също имаше хора, които казваха „нека аз да си получа заплатата сега, а социалните осигуровки не ме интересуват”.

Социалните осигуровки на практика са „вноски” в „спестовна книжка”. Те дават възможността когато човек се разболее да може да отиде на лекар и когато неизбежно стигне до пенсия, защото този момент неминуемо идва, са му нужни всяка година допълнителен стаж. Затова е в интерес на гражданите те да плащат осигуровки върху своя стаж.

Тук ние засилваме сътрудничеството с гръцката страна по отношение на обмяна на информация, включително за българските граждани, които са в Гърция и усилване на контрола чрез съвместни усилия на инспекциите по труда, които да гарантират, че се плащат осигуровки. Работата трябва да бъде законна и човек да бъде осигурен за всякакви рискове тогава, когато работи.

Съществуват ли данни за намаляване на броя на работещите в Гърция българи вследствие на икономическата криза в страната?

Няма видимо намаляване. Голяма част от българските граждани, които се намират в Гърция са тук от доста години и алтернативите им в България не са по-добри. От разговорите, които има нашият съветник в посолството с тях става ясно, че очакванията са да се преживее кризата и гръцката икономика да тръгне, отколкото да започнат отначало с търсене на работа в България.

Засега не виждаме някакъв голям процес на завръщащи се. Имаме сезонни работници. Даже по някои данни тази година те са се увеличили. Годишно те са около 80 – 100 хиляди души.

Какъв е броят на постоянно работещите?

Няма точна статистика, но оценките са за около 200 хиляди души. 

Категории: ОбществоБългари в Гърция пенсии Гръцки осигурителен институт ИКА министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus