Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"По-добри родители сме от нашите родители"

18 Август 2009 / 14:08:43  GRReporter
902 прочитания

„Опитвам се в свободното си време да водя децата на разходка до детската площадка или на кино" казва за вестник „Та Неа" г-жа Мария Давос. Най-важното за 40-годишната майка е да гледа децата си как се смеят и да се радва на времето прекарано с тях. „Старая се да правим разнообразни неща, които помагат за развитието на личността им."

Според последните научни изследвания съвременните родители никак не са безотговорни и безразлични спрямо децата си. Всъщност е доказано, че са много по-съзнателни от родителите преди 20 години и избират да прекарват качествено времето си с децата. Това е един от основните изводи на учените от Оксфордския Университет, чието проучване е имало като първоначална цел да разбере защо се увеличават случаите на антисоциално поведение в юношеската възраст.

Те са открили, че не е семейната среда основният фактор, който предизвиква това лошо поведение на децата, тъй като съвременните родители изпълняват съвсем съзнателно задълженията си. Причина за промяната на отношението от страна на родителите е, че семействата стават все по-малки, жените раждат по-късно и в сравнение със 70'те години децата, които живеят само с един родител са три пъти повече.

Според Националната статистическа служба на Гърция процентът на жените, които са станали майки на възраст между 35 и 39 години през 1979 г. е бил 22,5%, а пък през 1999 г. е стигнал до 41,9%. Процентът на двойките, които са решили да сключат брак след 30-годишна възраст се е увеличил доста през 2006 г. в сравнение с '80-те години на 20 век. 28 672 жени и 18 731 мъже на възраст между 0 и 35 години са се оженили през 2006, а общо са били сключени 57 802 бракосъчетания.

Въпреки че някои данни изглеждат негативно развитие, всъщност не е така. „Предишното поколение е имало много битови проблеми. Мно0го деца, въпреки че тяхната майка е била постоянно до тях, реално са се отглеждали сами" казва г-жа Ефи Саряниду, съветник по семейни въпроси, и подчертава, че те не са получавали достатъчно обич и нежност, защото трудностите в семейството заедно с липсата на знание по темата за тяхното отглеждане много пъти са били причина да не бъдат разбрани нуждите на децата. „В наше време отглеждането на едно дете не е социално задължение, тъй като брак се сключва по избор. Хората са наясно, че децата имат права и към тях се отнасят с уважение като към хора със собствени нужди" допълва г-жа Саряниду.

„Работя много, но колкото повече растат Янис и Евангелия толкова повече виждам, че имат нужда да бъда до тях. И аз самата се опитвам да си нагласявам времето според техните нужди и да разговаряме за всичко, което ги вълнува" казва бизнесдамата Мария Давос.

Всички родители знаят, че е трудно да разделиш времето равностойно между семейството и работата, но не е непостижимо. „Всеки може да посвети време да яде закуска със семейството или да обядва цялото семейство заедно през уикендите" казва г-жа Саряниду, която допълва, че въпреки че децата са по-умни в наше време, те се затрудняват да общуват и да изразят чувствата си.

От своя страна актрисата Кармен Рунгери казва за вестник „Та Неа", че родителите в повечето случаи ходят на театър заедно със своите деца и след това обсъждат заедно представлението. „Родителите са наясно, че театърът е извор на знание, а не само начин на забавление и това си личи от увеличения интерес към представленията за деца, които вече продават толкова много билети, колкото и представленията за възрастни."

Категории: АктуалноОбществосъвременни родителидеца
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus