Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Излизането на Гърция от Шенген няма да реши бежанската криза

16 Февруари 2016 / 18:02:25  GRReporter
1269 прочитания

Ясен сигнал за подкрепа на Гърция във връзка с бежанската криза изпрати председателят на Европейския съвет Доналд Туск, подчертавайки, че изваждането на страната от Шенген, както предлагат някои партньори, „не е решение”.

«Предполагаемото изключване на Гърция от Шенген не е решение [...] то няма да реши нито един проблем», заяви Туск след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в резиденцията Максиму, която се проведе предвид ключовата среща на върха на Европейския съюз в Брюксел в четвъртък.

Доналд Туск отбеляза, че евентуалното излизане на Гърция от зоната за свободно движение «няма да сложи край на факта, че Европа е привлекателна за бежанците», нито ще спре войната в Сирия.

Той подчерта, че Гърция е от страните, пострадали най-много от кризата, която  «подлага на изпитание издръжливостта» на цяла Европа, и посочи, че нито Гърция, нито Старият континент са предизвикали бежанската криза. Председателят на Европейския съвет не пропусна да отбележи кандидатурата на жителите на егейските острови за Нобелова награда за мир.

«Това, което трябва да направим, е да защитим външните си граници, но по начин, за  който са необходими повече усилия, както от страна на Гърция, така и от страна на партньорите в Европа», добави Туск.

В края на изявлението си председателят на Европейския съвет изпрати положителен сигнал и за оценката на кредиторите, подчертавайки, че Европа признава гръцките усилия, както и че той е оптимист за хода на преговорите.

От своя страна гръцкият министър-председател повтори позицията на Гърция, че проблемът няма да се реши с „по-малко Европа”, както предлагат някои държави, а със „солидарност, повече споделена отговорност и повече Европа”.

Междувременно министърът на отбраната Панос Каменос и заместник-министърът по миграционната политика Янис Музалас говориха за напредъка около изграждането на т.нар. hot spots по време на пресконференция, посветена на съответните ангажименти, поети от Гърция пред Европейския съюз.

Както обясниха министрите, готови са четири от общо петте планирани центъра за регистрация на бежанци на островите и единият от двата центъра за релокация в континенталната част на страната.

Регистрационният център на остров Кос ще бъде готов след 5 дни. На остров Самос регистрационният център, който вече функционира, ще бъде довършен на 23 февруари поради разширяване на базата.

Както посочи Янис Музалас, центърът за релокация на бежанците в бившия военен лагер в Диавата няма да бъде изграждан наново, а ще бъда разширен с подходящо приспособяване на базата на търговското пристанище в Солун.

По време на пресконференцията бяха представени и две карти, които показват миграционните потоци от Турция, местата на гръцките острови, където се изграждат горещите точки, както и центровете за релокация, намиращи се в континенталната част на Гърция.

Hot spots 

  • На остров Лесбос 
  • На остров Самос 
  • На остров Лерос 
  • На остров Кос 

Центрове за релокация

  • Диавата 
  • Схисто

Както се вижда на картите, в Диавата ще бъдат превозвани бежанците от остров Лесбос, а в Схисто – мигрантите от останалите горещи точки.

 

 

Категории: председателят на Европейския съвет Доналд Туск Алексис Ципрас среща бежанска криза Шенген
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus