Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пенсии, данъци и необслужвани кредити спъват преговорите с кредиторите

16 Февруари 2016 / 11:02:15  GRReporter
1272 прочитания

Послание, че първият мониторинг за изпълнението на третата спасителна програма трябва да приключи много скоро изпрати председателят на Европейската централна банка Марио Драги. По думите му критичните въпроси, от които зависи завършването на процеса са пенсионната реформа, промените в данъчното облагане и прилагането на споразумението за уреждането на необслужваните кредити. Относно промените в пенсиите той посочи, че тежестта трябва да се разпредели между поколенията, което практически означава, че е нужно да бъдат засегнати и пенсиите на днешните пенсионери. Нещо, което гръцкото правителство се стреми да избегне.

След статията на директора на европейското бюро на Международния валутен фонд Пол Томсън миналата седмица вчера имаше изявления за хода на преговорите с Атина както от Марио Драги, така и от Европейската комисия. Нейният говорител Маргаритис Схинас посочи: „Европейската комисия ще направи всичко възможно, така че мониторингът да завърши бързо”, но допълни, че „това не зависи само от нас”. Според коментатори думите му са били насочени както към гръцкото правителство, така и към Международния валутен фонд. Част от анализаторите твърдят, че Европейската комисия не подкрепя напълно твърдата линия на МВФ в преговорите с гръцкото правителство.

Схинас определи като „конструктивни” дискусиите между представителите на кредиторите и гръцките министри , които се проведоха в Атина преди седмица. Той добави, че се работи интензивно, така че ръководителите на институциите - кредитори да се завърнат обратно в Атина „колкото се може по-скоро” с цел да се постигне споразумение на техническо ниво „през следващите седмици”.

От страна на гръцкото министерство на финансите бе съобщено, че е вероятно ръководителите на институциите да пристигнат в Атина през предстоящия уикенд, за да започнат консултации с правителството в понеделник. Според гръцки медии обаче това е малко вероятно. От страна на кредиторите също заявиха, че не е изключено ръководителите да пристигнат в Атина следващата седмица, но точната дата все още не е уточнена.

Във всеки случай, според  Марио Драги бързото приключване на мониторинга е толкова важно, колкото и то да протече в условия на доверие. По описаните от него основни теми в преговорите вече се водят дискусии между двете страни, пише гръцкият всекидневник „Катимерини”.

По-конкретно, относно пенсионната реформа гръцкото правителство е изпратило данните на своите предложения спрямо предложените мерки и кредиторите ги разглеждат. Според тях са нужни поправки във връзка с постигането на бюджетната цел за намаляване на разходите за пенсии в размер на 1 на сто от Брутния вътрешен продукт през 2016.

По отношение на данъчната реформа Атина е представила предложенията си за промените на данък „общ доход”, с които обаче кредиторите не са съгласни. Затова и Марио Драги призова гръцкото правителство да предприеме действия за данъчното облагане на доходите.

Във връзка с необслужваните кредити председателят на ЕЦБ прикани правителството в Атина да положи „реални усилия” за прилагането на договорената за уреждането на кредитите „на червено” рамка. Драги подчерта, че уреждането на този въпрос е критично за приключването на мониторинга. Според източници, на които се позовава „Катимерини” кредиторите предлагат същевременно продажба  и на обслужваните банкови кредити. 

Категории: Политика преговори с кредиторите мониторинг на третата спасителна програма Марио Драги пенсионна реформа данъчна реформа необслужвани кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus