Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

«Имамът на омразата» в Гърция

29 Ноември 2015 / 15:11:02  GRReporter
807 прочитания

В началото на 2015 в пакистанската сунитска джамия в Мегара, област Атика, бе задържан един самозван имам. В миналото той избягал в Пакистан и се опитвал да се върне в Гърция, за да продължи да проповядва омраза сред своите събратя по религия. Това съобщава в репортажа си за вестник "Катимерини" журналистът Тасос Телоглу. Става въпрос за Χ. Μ. И. (вестникът разполага с пълните му данни), за когото сигнал подали негови сънародници, когато през ноември 2014 изнесъл проповед в джамия в Егалео, окачествена от всички старейшини на пакистанската общност като „проповед на омразата срещу други мюсюлмани и християни”. 

Χ. Μ. И, който живee в Гърция 6-7 години, e многократно изобличаван заради крайното съдържание на проповедите си, които произнася не само в малката джамия в западна Атика, а и в интернет. Негови сънародници казват, че докато бил в Пакистан, бил повлиян от идеологията на екстремистката организация Lashkar-e-Taiba («армията на Аллах» или «армията на правоверните» или «армията на непокварените», според превода от урду, но е сигурно, че става въпрос за «армия»). Организацията, създадена в Афганистан със средства на Осама бин Ладен, изглежда е поддържала тесни връзки с тайните служби на Пакистан (ISI Interservices Intelligence) и е играла значителна роля на полуостров Индустан.

Сигналът в посолството

Неговите проповеди привлекли вниманието и неприязънта на сънародниците му, които се обърнали през 2013 към посолството на Пакистан. През ноември 2014 Χ. Μ. И. бил извикан в джамия в Егалео, където по време на своята проповед нарекъл други мюсюлмани и християни «неверници» и поискал от (истинските) вярващи «да вдигнат меч срещу тях». Старейшините на пакистанските общности, както и други присъстващи, общо 18 души, решили да действат, като се обърнат не само към пакистанското посолство. Съставили протестна нота и след като я оповестили пред самия имам и още петима души, които донякъде споделяли възгледите му, я предали на органите на министерството на вътрешните работи. В съобщението, с което разполага вестник „Катимерини”, самозваният имам е обвинен за произнасянето на реч, която е «фанатична, крайна, опасна за обществения ред и сигурността на страната». Според представители на пакистанските общности, наброяващи 50 000 пакистанци, живеещи в Атина, тази проповед изопачава традициите на мюсюлманите «както и думите на пророка, подтиквайки вярващите да прибегнат към насилие».

През това време обаче имамът успял да отлети за Пакистан. Оттам се опитал да влезе отново в Гърция два месеца след подадения срещу него сигнал. Бил задържан на летището, след това прехвърлен в центъра за имигранти в Амигдалеза и оттам екстрадиран в Пакистан. На останалите петима пакистанци «им било простено», но техните сънародници заявили, че продължават да ги следят отблизо.

Хора, присъствали на проповедта на имама, заявяват, че той не е единственият, използвал термина «джихад», нито единственият, подтиквал малцината свои верни хора да накажат неверниците. «За съжаление подобни проповеди са изнасяни в джамии в Мениди и в Колонос», казват те.

Lashkar-e-Taiba се смята за най-ефективната крайна ислямистка организация в югоизточна Азия. САЩ и Индия я считат за терористична. Пакистан пък обратното, поне допреди нападенията в Бомбай, следва една колеблива и нерешителна политика спрямо организацията. От една страна задържа нейни членове, които остават по принцип ненаказани, а от друга страна водачите ѝ намират убежище в Пакистан. Организацията е създадена през 1979 от Абдула Азам, палестинец, преподавал ислямски науки в Аман и Саудитска Арабия. Азам създава бюро, което помага на арабски муджахидини в борбата им срещу съветските войски през 80-те години на миналия век в Афганистан. Негов съратник в създаването на организацията е Хафиз Мохамед Саид, който, както и Азам, бил последовател на салафитското направление (твърдия, консервативен ислям, който допуска прояви на насилие срещу тези, които не спазват свещените закони).

През 1989 Азам е убит от бомба, за която се предполага, че е заложена от Мосад (израелската разузнавателна служба), а Саид е повишен в държавния съвет за ислямска идеология, а после му е предоставено място в университета в Лахор. През 2005 Хюсеин Хакани, впоследствие станал посланик на Пакистан в САЩ, признава, че организацията, която подготвя и извършва серия смъртоносни атентати в Индия «е била финансирана от Саудитска Арабия и закриляна от тайните служби на Пакистан». Организацията създала «Центъра за разпространение на вярата и учението», разполагащ с голяма мрежа от благотворителни, образователни и паравоенни формирования близо до Лахор. В Лондон и други европейски столици има десетки джамии на организацията, а водачите ѝ днес се намират под домашен арест в Пакистан.

Категории: имам радикален ислям джамии терористични организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus