Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Оттук нататък ще вървим напред”, е предизборният лозунг на Нова демокрация

28 Август 2015 / 13:08:24  GRReporter
836 прочитания

След премиера Василики Тану снощи, днес положиха клетва членовете на служебния кабинет, който ще управлява Гърция за около месец, до провеждането на предсрочните избори.

И въпреки че датата, на която те ще се проведат все още не е определена, основната опозиционна партия Нова демокрация изглежда вече готова за битката за вота. Десните представиха първия си рекламен спот, който представи основния лозунг на тяхната кампания: „Оттук нататък ще вървим напред”.

В краткия спот Нова демокрация изтъква няколко от основните проблеми, които създаде или влоши през последните осем месеца кабинетът на СИРИЗА и Независимите гърци. Те са изброени като ходове назад и изобразени със знака „rew”.  

„Върнаха ни назад. Икономиката навлезе в рецесия. Безработицата препуска. Образованието е пред разпад. Проблемът с имиграцията се задълбочава. Банките затвориха”.

Веднага след това посоката на въртене на касетата се променя и е изобразена със знака „ffwd”. Посланието на сините е : „Оставяме всичко това зад себе си. Оттук нататък вървим напред”. В края на спота се появява датата 21 септември, тоест денят след очакваните парламентарни избори с лозунга: „Започваме”.

Преди изборите на 25 януари Нова демокрация претърпя доста критики за тогавашния си спот, който бе определен като „прекалено черноглед”. Някои коментатори дори заявиха, че сините са загубили много потенциални гласоподаватели, понеже кампанията ѝ не е вдъхвала надежда, а по-скоро е всявала несигурност.

Осем месеца по-късно обаче  тогавашният спот по-скоро може да бъде определен като „пророчески”. Клипът започваше с датата на изборите и следваше посланието: „Историята може да се напише по два начина. Това е единият”.

Според сценария, представен чрез заглавия на статии в печата, на 26 януари управлението на Гърция се поема от СИРИЗА, през февруари те започват преговори с кредиторите „от нулата”, следва неуспех и заглавия като „Блъфът се оказа неуспешен”, а до тях снимка на един умислен Алексис Ципрас. Свободните пазари на капитал отказват да кредитират Гърция, която губи третия транш от програмата за финансова подкрепа в размер на 7,2 милиарда евро. Гърците се притесняват, че ще последва орязване на банковите влогове, пазарът започва да страда от липса на ликвидност, а държавните каси са празни. Европа обръща гръб на Гърция и страната обявява спиране на плащанията. Фермерите губят европейските помощи, а през месец май се отбелязва рекордно прекъсване на резервациите в гръцки курорти. Пенсионерите не получават пенсии, банките затварят, няма горива и има остър дефицит на лекарства, а правителството на СИРИЗА е в безизходица. На страната е поставен катинар. В края на спота се появява посланието, че „Как ще се напише историята зависи от всеки грък”.

От прогнозите в клипа не се сбъдна само Grexit, благодарение на капитулацията на Ципрас на 25 юни, когато Атина и кредиторите ѝ постигнаха споразумение.

А каква е сметката на управлението на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци става ясно от инфографиката, която разпространи в социалните мрежи депутатът и парламентарен представител на Нова демокрация Кириакос Мицотакис.

„Премиер за 213 дни

Бяха загубени 160 милиарда евро

по-точно

751 милиона евро всеки ден

31 милиона евро всеки час

500 хиляди евро всяка минута

9 хиляди евро всяка секунда”.

„Ще му позволиш ли да продължи?”, пита в края на инфографиката Мицотакис.

Категории: Политика Нова демокрация предизборен спот лозунг предсрочни избори управление на СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus