Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Желязната българка” Мина Андреева

03 Август 2015 / 11:08:44  GRReporter
1593 прочитания

Сдържаната красота и професионализма на Мина Андреева не остават незабелязани от гръцките медии, които редовно говорят с респект към нея. Младата заместник-говорителка на Европейската комисия си спечели прозвището “желязната българка”, както е наречена в портретния очерк на Вивиан Бенеку и Ери Панселина, публикуван във вестник Етнос. “Впечатляващото русо момиче всеки ден се изправя пред журналистите, за да отговори на дъжд от въпроси за Гърция”, казват авторите и припомнят, че Европейската комисия и Белият дом са единствените институции в света, които организират всекидневни брифинги за акредитираните репортери.
   На тази длъжност я наема на 1 ноември 2014 началникът й, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който казва за нея: “Създадена е за прес  секретар, избрах я, защото се представи значително по-добре от другите кандидати. Веднага разбрах, че е идеалният човек за августовските брифинги”. Мина Андреева замества шефа си неколкократно, отговаря на трудни въпроси, коментира сложни теми. “Тя е много по-малко политизирана от мене и така се допълваме чудесно. Тя е завършен технократ и познава превъзходно антропологичната георгафия на журналистиката”, допълва още Схинас.
    Гръцките медии я определят като работохолик и заклет ерген, вечно свързана с интернет или чрез телефона си, или чрез таблета си. “Европа и нейната многоцветна смес от култури винаги са били важна част от живота ми. Не бих могла да си помисля за по-хубава работа”, признава самата Мина Андреева. А Маргаритис Схинас не отрича, че й има пълно доверие, тъй като много добре познава гръцкия въпрос и отделя много време, за да следи преговорите.
    Любимото хоби на Мина Андреева, извън работата, са пътешествията. Тя все още си спомня и пътуването до Гърция, което е направила преди няколко години и смята страната за позната и близка. Още повече сега, когато следи гръцката криза съвсем отвътре.

Категории: Мина Андреева Маргаритис Схинас Европейска комисия говорител всекидневни брифинги акредитирани репортери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus