Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10%-ово орязване на държавните разходи със задна дата ще донесе в хазната 1,4 милиарда евро

25 Септември 2013 / 18:09:54  GRReporter
1387 прочитания

Съкращаването на бюджетните разходи за 2013 с 10%, което ще донесе в хазната близо 1,4 милиарда евро, е тайното оръжие на гръцкото финансово министерство за постигането на първичен излишък, но и за задържане нивата на дефицита. Същевременно надзорната тройка охлади оптимизма на финансовото министерство за по-малка рецесия през 2013 и двете страни се споразумяха за -4%, от исканите от гръцката стана -3,8%.

Според източници, общата оценка е била за рецесия от порядъка на 3,9%, но ще бъде записано 4%, в случай на евентуална грешка. Прогнозата за рецесия от порядъка на -4% е по-малка от оценките за -4,2% и -4,5%, които бяха предвидени първоначално от финансовото министерство и тройката съответно, и улеснява постигането на целта за дефицита като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП), като същевременно представлява база за по-добри прогнози за 2014.

За следващата година прогнозата в средносрочен план е за ръст от 0,6%, който може да бъде ревизиран до 1%, а подобни корекции ще има и за периода 2014-2017.

Орязване на бюджета

Министерството на финансите ще използва възможността, предвидена в закона, за орязване на бюджетите на отделните министерства с 10% в случай, че има опасност да не бъдат постигнати целите в бюджета.

Министерството вече удържа значителна част от средствата (1,9 милиарда евро за първите 8 месеца на годината), които по принцип би трябвало да отпусне на министерства, органи на местното самоуправление, юридически лица и др. Освобождаването на удържаните средства може да стане през второто полугодие, при условие, че изпълнението на бюджета ще се реализира в рамките на заложените цели, което означава, че отпускането им на бенефициентите не е сигурно.

Тъй като обаче приходите се забавят (със 730 милиона за първите 8 месеца на годината), а запълването на празнината до края на годината е под въпрос, всички разлики ще бъдат покривани чрез съкращения на разходи.

Общият размер на разходите в редовния бюджет е 45,2 милиарда евро, но от съкращенията ще бъдат изключени разходите за възнаграждения (заплати и пенсии в публичния сектор), в размер на 18,6 милиарда евро, както и безвъзмездните средства за осигурителните фондове, чийто общ размер възлиза на 12,6 милиарда евро. Що се отнася до фондовете, няма възможности за съкращения, тъй като приходите им се развиват по-зле от предвиденото, и вече имат сериозни финансови проблеми, които възраждат нови сценарии за намаляване на пенсии и помощи.

Следователно размерът на средствата, които остават за съкращаване достигат 14 милиарда евро, а съкращаването им с 10% ще спести на държавната хазна сумата от 1,4 милиарда евро или 0,8% от БВП.

В този смисъл с решение на главния секретар на финансовото министерство Христина Папаконстантину бе определено, че до края на 2013 бюджетните средства, които ще бъдат отпуснати на министерства, децентрализирани администрации и областни управи, ще възлизат на 90% от предвиденото за финансовата 2013.

По-конкретно, в зависимост от хода на приходите, в последното четиримесечие на годината ще бъде решен и въпросът за размера на съкращенията в Програмата за публични инвестиции, от която през първите 8 месеца на годината се удържат и не се отпускат средства в размер на 1,3 милиарда евро, а според източници размерът на окончателното съкращение може да достигне 1 милиард евро.

Непрекъснат натиск

Натискът на надзорната тройка за строг контрол на разходите на всички държавни органи и институции води до вземането на превантивни и репресивни мерки с цел да се предотврати преразходът в бюджетите на министерствата, държавните структуроопределящи предприятия, държавните институции и органите за местно самоуправление.

Министерствата, които харчат повече отколкото предвижда бюджетът им, се наказват със съкращаване на субсидиите им, чийто размер ще се равнява на регистрирания преразход. При държавните структуроопределящи предприятия ще се удържат възнагражденията на администрацията, а при органите за местно самоуправление  освен съкращаването на разходи се предвижда увеличаване на местните данъци, за да бъде компенсиран евентуалният преразход.

В този смисъл бе въведена процедура, която предвижда всяка година до 31 декември между финансовото министерство и останалите ведомства да бъдат сключвани отделни меморандуми с цел безпроблемното изпълнение на бюджета и разумното им финансово управление. Тези меморандуми ще включват:

Тримесечни цели за изпълнение на бюджета на всяка структура.

Предварително определени коригиращи действия в случай на отклонение от целите.

Последствия в случай на неизпълнение на коригиращите действия.

Времето и вида на финансовите доклади, които подава всяка структура.

Същевременно всяка година до 15 декември всяко министерство ще подава в Дирекция „Главно счетоводство” месечна програма за изпълнението на бюджета си. Подобна програма подават всяка година до 31 декември всички юридически лица и останалите държавни ведомства.

Край на субсидиите

Категории: съкращаване на разходи бюджет първичен излишък министерство на финансите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus