Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

11 000 аптеки ще стачкуват поне 48-часа

10 Май 2010 / 11:05:37  GRReporter
1136 прочитания

Отварянето на професията, отмяната на критериите за откриване на нови аптеки на глава от населението, както и промените на цените на едро на лекарствата станаха повод за поредната 48-часова стачка на аптекарите. Те вече стачкуваха в четвъртък и петък.

11 000 аптеки ще са затворени днес и утре заради 48-часовата стачка, която обяви Гръцкият съюз на фармацевтите. Това е реакцията на аптекарите срещу реформите, които подготвя правителството, свързани с отварянето на професията. В сряда ще бъде решено дали стачните действия ще продължат, заяви председателят Димитрис Вагионас, който беше категоричен, че трябва да се действа „или сега, или никога.”

Според заявления на аптекари новите лекарства с по-евтини цени все още не са пуснати в обръщение, тъй като има все още на склад от лекарствата, които са на стари и по-скъпи цени. Очаква се Данъкът добавена стойност на лекарствата да се покачи от 11% на 23%, а държавата да отмени гарантираната 35%-ва печалба за фармацевтите. Това са и част от причините, които накараха аптекарите да започнат протести.

По-конкретно Гръцкият съюз на фармацевтите иска от правителството да изясни своите намерения за отварянето на професията, да се състави конкретен план, чрез който правителството да се обвърже със срокове и да изясни политиката си спярмо лекарствата и аптеките, а от своя страна от Съюза на фармацевтите обещаха да влезнат веднага в диалог с правителството без обаче на дневен ред да се поставя институционалната рамка за функциониране на аптеките.

„Нямам намерение да повлека аптеките към протести, но трябва да се боря с едно правителство, което си мисли, че професията е затворена при положение, че само през последните 3-4 години отвориха 3 000 нови аптеки” заяви председателят на Съюза на фармацевтите Димитрис Вагионас.

Един от въпросите, които пряко засягат гръцките фармацевти е отварянето на професията, което означава, че както чужденци, така и големи чужди компании ще могат да навлезнат на пазара. Тази реформа, придружена и от отмяната на регулацията от страна на държавата за това колко аптеки трябва да има максимум на глава от населението, ще доведат до по-голяма конкуренция в бранша.

На деветия фармацевтичен конгрес на гръцка Македония и Тракия г-н Вагионас обяви, че има насрочена среща с министъра на икономиката и с министъра на здравеопазването. Срещу отварянето на професията застана и настоящият директор на Държавния осигурителен институт в Гърция ИКА Теодорос Абадзоглу, който заяви, че ще бъде катастрофално за здравните каси, ако се отворят и нови аптеки.

 

Категории: ОбществоАктуално аптекари фармацевти стачка лекарства цени Компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus