Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

11 000 души годишно търсят съдействие от омбудсмана в Гърция

14 Декември 2009 / 15:12:36  GRReporter
805 прочитания

Кремена Куцуку

За постигане на прозрачност в обслужването на гражданите от държавните институции полагат общи усилия омбудсманите от средиземноморските страни, които свикаха в Атина третата по рода си среща.

Посредством обмяна на практики и идеи омбудсманите търсят решения за основните проблеми, с които се сблъскват гражданите, а именно корупцията и прозрачността. „Държавните служби да заприличат на огледало, у което гражданите да се оглеждат без да се срамуват”, призовава зам.-председателят на Асоциацията на средиземноморските омбудсмани Енрике Херцог.

Представените страни сигнализираха за проблемите, пред които се изправят най-често гражданите. Гръцкият защитник на гражданските права Йоргос Каминис съобщи за наболелите в страната въпроси, свързани с лошите условия в затворите и отношението към нелегалните емигранти и добави, че Гърция вече взема мерки за разрешаването на тези проблеми. Професор Каминис призовава за непрестанно следене на състоянието на човешките права.

В Португалия е много висок процентът на оплакванията свързани със закъснението при издаването на съдебни решения. Страната е санкционирана неколкократно за мудната процедура и от съда в Страсбург.

Във Франция се извършва категоризиране и структуриране на жалбите и това спомага да се предприемат поправки в законите и в конституцията на страната. Според главния секретар на асоциацията Жан Пол Делавойе свободният достъп на гражданите до публични документи отразява реалността и е изключително необходим.

„Обезпокояващи съобщения изпраща съвременното европейско общество и то трябва да изгради наново система от общи ценности”. Това мнение на испанеца Алваро Джил Робле, бивш европейски комисар за правата на човека споделиха всички участници и се обединиха около предложения за прилагане на прецизно изготвени програми в училищата, които да запознават и информират младото поколение за проблемите на емигрантите и да го поощряват да приема „различния” с неговата различна култура и религия, независимо от къде идва той. Необходима е промяна в обществото, в мисленето на гражданина като отделна единица и едно цяло, трябва да се изградят ценности, които да дадат шанс за равенство. Само тогава всички опити, които полага една страна по отношение запазването на правата на човека ще придобият същински смисъл и демокрацията няма да рухне. 

Асоциацията на омбудсманите от средиземноморските страни съществува от 2006 г. Двудневната среща в Атина е третата по ред след сбирките в Рабат през 2006 и в Марсилия през 2008 г.

Категории: омбудсман средиземноморски страни Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus