Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

11 500 руснаци взеха визи за един ден, за да посетят Гърция

09 Август 2013 / 15:08:46  GRReporter
1458 прочитания

“Тук виждаме старата Гърция, хората с чист поглед”, споделят украинци на края на шестдневния си престой в Западна Македония. Те са група от 20 души - представители на местната власт и на туристическите оператори от три големи града. В Гърция са поканени от местната организация по туризма в Западна Македония в  опит за насърчаване на посещенията на тази област. Тя може да не отговаря на стандартите за „слънце и море”, но за сметка на това разполага с много други забележителности.

    Гостите се разходиха във Валя Калда, обиколиха византийските манастири и разгледаха именията в Сиятиста и Касторя. Посетиха винарната в имота Алфа в Амидео, където дегустираха виното и опитаха чушки от Флорина, преспенски боб и гревенски диви гъби. Без съмнение най-впечетляващо беше пътуването с лодки из езерото Голяма Преспа до остров Свети Ахил и известната му базилика. „Много ни интересува тематичния туризъм, който дава акцент на историята, на културата, на религията, но и на природозащитните дейности”, отбеляза кметицата на Одеса Елена Павлова. „Досега сънародниците ми познаваха Гърция само като лятна туристическа дестинация, въпреки това сега осъзнаваме, че в тази държава съществуват места, които ни приветстват и през лятото, и през зимата”, допълва кметицата.
 
    Гърция се радва на голямо уважение в Украйна, тъй като там все още има активна гръцка общност. „Фактът, че в най-голямата област на Мариуполи има 29 гръцкоезични села, говори сам по себе си”, казва Александра Лиапопулу, заместник-директор на гръцката организация по туризма в Западна Македония. „Отварянето” на гръцкия туроператор към Украйна изглежда, че започва да дава плодове.

    „Миналата година също бяхме планирали подобни действия както със сужители от други части на Гърция, така и с български бизнесмени ”, казва Липопулу. „Вече виждаме и резултати”. Усилията, които гръцката организация по туризъм направи доброволно и извън отговорностите си, са наистина взаимни. Тъй като не са на разположение средства за такива кампании, шестдневният престой на украинците се  спонсорира от 53 бизнесмени от областта.  Всеки един предлагаше услугите си безплатно - стаи, храна, превоз и екскурзии, в резултат на което украинците платиха само самолетните си билети.
     „Положението, в което се намира Западна Македония не е никак добро, защото безработността се покачва и много туристически бюра са пред затваряне”, обяснява Липопулу за мотива им за действие. „Искаме да привлечем туристи от Балканите, които могат лесно да стигнат до тези места, и да ги насърчим да ни посещават през цялата година”, добавя тя. Активната група на гръцката организация по туризма планира да реализира наново подобни посещения, като например от Русия.

    Не че руските туристи чакат специална покана. Тези дни главният консул в Русия обяви, че вълната молби на руснаци, които чакат визи, за да посетят Гърция, е надминал всички предишни рекорди. През периода от януари до юли, общо са издадени 600 172 визи (увеличение с до 62,3% в сравнение със същия период през миналата година), докато123% е увеличението на визите, които позволяват многократно влизане и дълъг престой (от шест месеца до 5 години) в Гърция. Средно статистически през туристическия период в Москва се издават средно на ден 7500 визи с  дестинация Гърция. През юли обаче е имало ден, когато са издадени рекордните 11 500 разрешения. По изчисления до края на туристическия период визите могат да надминат един милион.
    Лъвският пай на руския туризъм естествено се пада на  Северна Гърция. По данни на Съюза на хотелиерите в Солун през първото шестмесечие на годината нощувките на руснаците са се увеличили с 62,21% и така са достигнали 35 698 на вечер. Тази година, за пръв път руснаците изместват кипърците от първото място на „любителите” на Солун.
    Въпреки това през тазгодишното лято се забелязва „силно” присъствие на руснаци и в много други области на държавата. Особени предпочитания има към осторв Крит, където всички курорти са пълни. Не е съвпадение, че заради многобройните посещения на руснаци, много магазини за кожени палта са отворили врати дори в Ханя. „Руснаците идват в тази област години наред, но тази година надминаха всякакви очаквания”, споделя собственик на магазин за кожени палта в Ханя. „Това не значи, че скачат и продажбите. Може да са повече, но разбира се, те са и ..по-бедни”, допълва той.
Превод: Симона Пенева

 

Категории: Русия Украйна туризъм Западна Македония Северна Гърция Солун визи Гръцката организация по туризма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus