Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

120 милиона евро бакшиши от туристите тази година

07 Юни 2015 / 15:06:14  GRReporter
768 прочитания

До 120 милиона евро се очаква да стигнат бакшишите, които туристите ще оставят тази година по време на ваканцията си в Гърция.

Според вестник Катимерини сумата се получава на базата над изчисленията, че 50% от чуждите туристи ще оставят бакшиш от поне 10 евро на онези, които ги обслужват по време на престоя им в Гърция. Това означава, че за всеки 1 милион повече или по-малко туристи, които посещават  Гърция всяка година, общият размер на бакшишите в туристическия бранш се увеличава или намалява с 5 милиона евро. Ако се добавят и бакшишите, които оставят гърците, тогава тази сума става още по-голяма.  

Да се оставят бакшиши призовават и  от хотелиерския бранш, както и международни организации. През 2014 беше проведена кампания от една голяма международна хотелска верига, която помоли посетителите да оставят бакшиши за камериерките в пликове, оставени в стаите им. Освен това, американската организация American Hotel and Londging Association изготви наръчник с препоръчителния размер на бакшишите за различните услуги. Например, за безплатен превоз с автобус се предлага бакшиш от 1 до 2 долара за шофьора, за паркирането на кола на паркинг – 1-5 долара, за пренасяне на багаж до стаята – 1-5 долара, за чистачките – 1-5 долара всеки ден, а за барманите и сервитьорите - 15-20% от сметката.

Туристите, които оставят най-големите бакшиши, са американците, следват германците. Според проучване на международна туристическа организация, 3 от всеки 5 американски туристи и 1 от всеки 2 германци оставят бакшиши. Председателят на Общогръцката федерация на хотелиерите Янис Рецос коментира, че е естествено в добрите за туризма години приходите на работещите в сферата да се увеличават, а в години със спад – да намаляват. Според него за всеки 1 милион повече туристи в страната се създават допълнително 50 000 работни места в туризма.

 

 

Категории: туризъм бакшиши хотелиери услуги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus