Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

12 000 съкращения за следващия транш от 8 милиарда евро

22 Юни 2013 / 15:06:41  GRReporter
930 прочитания

През следващите дни министърът на финансите Янис Стурнарас ще договаря следващия транш от 8,1 милиарда евро, а в центъра на дискусиите ще бъде съкращаването на 12 000 държавни служители, което ще се извърши в сътрудничество с отговорното за това министерство. Не е известно кой ще е министър на административната реформа след последните политически сътресения, довели до оставката на Андонис Манитакис.

Стурнарас в четвъртък и петък участва  в заседанията на Еврогрупата и на Eco-fin в Люксембург, по средата на драматичните политически събития в Гърция. Министърът е уверил партньорите, че   Гърция ще продължи да спазва задълженията, които е поела.
„Страната е закъсняла значително в преструктурирането на държавния сектор и по-специално при движението на държавните служители” зави в Люксембург Стурнарас поставяйки в епицентъра на дискусиите съкращаването на 12 000 служители. В петък сутринта на Eco-fin министърът потвърди желанието на правителството да изпълни четиригодишния план и продължаването на реформите.

 Идва Шойбле, натиск от МВФ

 От своя страна министърът на финансите на германия Волфганг Шойбле пожела бързо излизане от безизходицата. Той ще посети Атина  в периода между 15 и 20 юли. Във Вашингтон пресаташето на МВФ Джери Райс издаде декларация-предупреждение към Атина, в която се говори за вероятността да не бъде преведен следващият транш на Гърция ако не приключи оценката от тройката до средата на юли. Предупреждението  се отнася и до Европа, за да се запълни дупката във финансирането  през втората половина на 2014. Тази празнина се появи след като централните банки на страните от еврозоната  отказват до момента да сключат споразумение за превръщането на гръцките облигации, които са купили през изминалите години, каквото задължение са поели в Еврогрупата през декември 2012. Сумата за облигациите достига 2,1 милиарда евро през 2012 и общо 3,7 милиарда евро през 2013-2014.   

Следващата цел е за приходите от приватизацията в размер на 2,6 милиарда евро през 2013. След неуспеха на продажбата на газовата компания правителството иска една част от тази цел за 2014.

 Прозорец за дълга

На заседанието на Еврогрупата е обсъдено споразумението за незабавна рекапитализация на банките от евромеханизма (ESM) и новата банкова рамка. Еврогрупата се споразумя, че националните правителства ще трябва да допринесат с 20% при рекапитализацията на банките, а евромеханизмът- с 80%. Европейският механизъм за стабилност ще продължи с подкрепата на банките само след като са изчерпани другите възможности на «bail-in» и на държавната подкрепа.

Рекапитализацията в Гърция ще се решава според случая и с общо споразумение на Еврогрупата, което отваря възможност за намаляване на гръцкия дълг през април 2014, както спомена през април в Атина председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Припомня се, че Гърция е заела 50 милиарда евро за рекапитализацията на банките.

Междувременно, беше разтърсена и Атинската фондова борса. Тя записа загуби в размер на 6,11%, отстъпвайки с 830,01 пункта след политическите събития и напускането на правителството от Демократичната левица.

Отслабеното парламентарно мнозинство, което ще подкрепя в бъдеще правителството-Нова Демокрация и ПАСОК, безпокои инвеститорите и пазара, при незавършените реформи в държавния сектор, които бяха основната причина за днешната криза.

През следващата седмица, на 25 и 26 юни в Атина Eurobank организира Международен инвеститорски форум, с участието на 23 големи международни инвеститорски къщи, които ръководят капитали в размер на 3.5 милиарда долара. Форумът се организира за втори път по инициатива на изпълнителния директор на банката Никос Карамузис и предизвиква голям интерес у инвеститорите.

В рамките на форума представители на инвеститорите ще имат възможност да се запознаят с новото развитие в гръцката икономика и конкретно с хода на приватизационната програма, предвижданите реформи, възможностите за инвестиции, събитията в кредитната система и стратегията на страната за изход от кризата.  През първия ден министърът на финансите Янис Стурнарас ще опише напредъка в гръцката икономика, а на вечерята същия ден официален говорител ще е управителят на Банката на Гърция  Георгиос Провопулос.

Официален говорител при закриването през втория ден ще бъде министърът на развитието Костис Хадзидакис. С особен интерес се очакват изявленията на представителите на СИРИЗА професор Георгиос Статакис и на ПАСОК –Филипос Сахинидис. Официален гост  ще е постоянният представител на МВФ в Атина Боб Траа. По време на форума речи ще изнесат председателят на Фонда за финансова стабилност Христос Склавунис и изпълнителният директор на фонда Анастасия Сакелариу, председателят на Агенцията за частната държавна собственост Стелиос Ставридис, председателят на Съюза на Гръцките туристически компании Андреас Андреадис и финансистът от Eurobank Платон Монокрусос.

Предвидени  са и презентации на 14 големи гръцки компании от най-важните сектори на икономиката, на закрити срещи с инвеститорите. Главната цел на срещите да се представят перспективите и инвестиционните планове на компаниите, за да се улесни достъпът на международните капитали до финансирането на бизнес плановете  на гръцките фирми.

 

Категории: Янис Стурнарас съкращения в държавния сектор Атинска фондова борса инвеститорски форум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus