Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

14 души загинаха край Самос, сред тях 8 деца, други 20 са в неизвестност

28 Януари 2016 / 11:01:28  GRReporter
617 прочитания

Голям морски инцидент край остров Самос причини смъртта на 14 нелегални имигранти, 8 от които са деца - три момиченца и пет момченца. Гръцката брегова охрана издирва още 20 души сред вълните на Егейско море. До момента не се съобщава какви са причините за новата бежанска трагедия, но местни жители споделят, че гледката на осемте детски телца е мъчителна.
    Местните власти са обявили тревога в сряда вечерта, когато на брега около Кокари е бил намерен мокър изтощен мъж.Единственото, което е могъл да каже на спасителните екипи е било, че е пътувал с лодка от Турция, но не е знаел нито колко хора са се намирали на нея, нито къде точно се е обърнала. Спасителната операция започнала веднага и в нея участват кораби на гръцката брегова охрана и на FRONTEX, както и един хеликоптер.
    До момента са спасени 10 души, които се намират в състояние на шок и не могат да дадат информация нито за броя на пътниците, нито за причините за обръщането на лодката.
    Междувременно организацията “Лекари без граница” алармира, че около 35 на сто от имигрантите, които пристигат в Гърция са деца и често пъти лодките с бежанци приличат на детски градини.

    Френският вестник Le Figaro предупреждава, че туристическият сезон в Гърция ще пострада, ако бъдат приложени плановете на Европейската комисия за затварянето на северните граници на страната и превръщането й в бежански буфер. Изданието твърди, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е изпратил секретни писма до европейските столици, в които подробно обяснява кои разпоредби на Шенгенското споразумение са били пренебрегнати от Гърция. Според статията на Le Figaro това е достатъчно основание за затварянето на северните граници на Гърция от идващия месец май.

Категории: бежанска криза морски инцидент остров Самос Егейско море гръцка брегова охрана
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus