Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

155 депутати спасиха Гърция от предсрочни избори, 180 са необходими, за да не падне правителството през февруари

11 Октомври 2014 / 11:10:17  GRReporter
1041 прочитания

След тридневните дебати в парламента по повод на поискания от правителството вот на доверие, който бе получен със 155 гласа „за”, които се проведоха на фона на вероятността от нови  предсрочни избори заради избора на нов президент, политическите сили са на двата полюса, абсолютно неспособни да се сближат по важни въпроси, засягащи страната.

От изявленията на премиера, на вицепремиера и на лидера на най-голямата опозиционна партия вчера в парламента, следва изводът, че няма никакво поле на разбирателство и че до следващия февруари конфликтният климат ще се поддържа, в опит да се мобилизират не само депутатите, но и избирателите.

„Гърция не се нуждае от нов меморандум”

 Премиерът на Гърция Андонис Самарас говори за истините, които някои не искат да чуят.

 

-Гърция за първи път в бюджета за 2015 ще има нулев финансов дефицит, сега покриваме и лихвите по заемите. На третата година от управлението ни доведохме финансовия дефицит до нула.

-след 6 години на рецесия възстановяването започна, безработицата пада и през следващите години развитието ще е много силно.И всичко това ако бъдат ревизирани в посока надолу прогнозите за Европа. Безработицата ще падне под 23% през следващата година и по-малко от 20% след това. Някои не искат да чуят всичко това.

-Излязохме на пазарите и вземаме кредити с разумни лихви. Единственото, което тревожи пазарите, е политическият риск. С вота на доверие укрепихме стабилността и задържахме Гърция на пътя на реформите и на развитието.

-Дългът спря да намалява номинално и ще започне да намалява и като процент от БВП. Само опозицията го отрича, защото иска да живее в една паралелна вселена. Дългът на Гърция е жизнеспособен, казват го пазарите, каза го и Клаус Ренглинг, ще го кажат скоро и кредиторите.

-Гърция не се нуждае от друг меморандум, не се нуждае от друга програма за принудително кредитиране. Имаме най-големия структурен излишък в Европа.Това, което трябва да постигнем, е развитие и реформи. Не се нуждаем дори от парите от сегашния меморандум.

"Парламентарни избори сега и после избори за президент”

От своя страна лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви:

„Искате доверие от парламента, за да продължите политиката си. Вечерта обаче, когато изгаснат светлините, всички ще разберем, че доверието ще е много далече от 180-те депутати, изисквани от конституцията за избор на президент, какво ще правите тогава? Ще държите на тази безизходна тактика? Да казвате-имаме 180 депутати, но ги крием? А всички партии, които съставляват парламента, плюс двете управляващи, декларираха намерението си да не гласуват за президент на републиката.

Тук не става въпрос само за СИРИЗА. Всички партии от демократичната опозиция, мене те ме засягат, по различен път достигат до същия извод”.

Ципрас добави, че този изкуствен брой депутати, които ще гласуват в подкрепа на правителството, не е достатъчен за избор на президент. Лидерът на СИРИЗА призова правителството да не държи страната като заложник в един удължен четиримесечен предизборен климат, да не продължава да прилага практики от 1965, да не държи политическата система заложник на унизителни сценарии.

 „Петгодишни усилия лесно могат да бъдат разрушени за 5 дни”

Евангелос Венизелос, лидер на ПАСОК и вицепремиер, говорейки за пореден път за „двуезичието” на СИРИЗА, обвини опозицията  в „демагогска измама на гражданите”, с обещания да се създаде вълна от промени в Европа, докато в същото време Алексис Ципрас прави „слугински” срещи с папата и Герг Асмусен,  „затваряйки си очите” за интересите, които очакват да спечелят за сметка на Гърция.

 

Въпреки, че според  Венизелос, предложенията на опозицията не не могат да се сравняват с програмата на правителството, има, разбира се,  и хора, които смятат, че  нямат нищо за губене, и които са привлечени от образа на един Алексис Ципрас в ролята на Андреас Папандреу. Тези граждани  „имат много за губене - сигурността, в които те живеят”, каза председателят на ПАСОК.

 

Категории: вот на доверие Андонис Самарас Алексис Ципрас Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus