Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

15 милиарда евро гръцки дълг в ръцете на хедж фондовете

26 Ноември 2012 / 15:11:25  GRReporter
1098 прочитания

Около 15 милиарда евро от гръцкия външен дълг днес се държи от хедж фондове. Те закупиха на безценица гръцките държавни облигации на вторичния пазар в средата на тази година, когато страната бе раздирана от социално напрежение и политическа несигурност. Сега финансовите анализатори оценяват, че поемането на висок риск е бил възнаграден с добра печалба. Други твърдят, че спекулацията за сметка на Гърция облагодетелства малко хора, който залагат на провала на Европа.

Според решенията в Брюксел Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) ще изкупи обратно обезценените гръцки държавни облигации, като част от политиката за подкрепа на оздравителната програма. Това ще предизвика ново скачане на цените на гръцките държавни облигации, които за шест месеца донесоха почти двойна печалба на инвеститорите им.

След преструктурирането на външния дълг на страната (PSI) през март частните инвеститори (местни и чужди банки, осигурителни фондове, застрахователни дружества и частници) бяха компенсирани с нови държавни облигации. Те бяха на стойност 62 милиарда евро или 31,5% от намалената номиналната стойност на старите облигации.

Според Walls Street Journal (WSJ) хедж фонда Third Point е платил 17 цента за закупуването на едно евро гръцки дълг през юли и август тази година. Анализаторите оценяват, че тази инвестиция ще донесе печалба на фонда, дори ако програмата за Гърция се провали.

След окастрянето на дълга държавата издаде нови облигации с падеж на изплащане 2023 и 2042 година. Техните пазарни цени се стопиха много бързо, но сега се наблюдава известен възход. Печалбите за инвеститорите, които са закупили губещите гръцки облигации през месец май тази година в момента отбелязват  скок от 160%. Облигациите с падеж 2042 се продаваха на вторичния пазар за 12 цента за едно евро преди юнските парламентарни избори. В момента цената им е скочила на 24 цента за евро и тендецията е тя да нараства.

В същото време се изчислява, че гръцките банки държат приблизително 16-17 милиарда евро от тези нови облигации, предава Катимерини. Те държаха 50 милиарда евро капитали внесени в държавен дълг, когато дойде време за преструктуриране на публичните задължения. Банките от еврозоната са ограничили значително държания от тях гръцки публичен дълг. Катимртими съобщава, че банките в зоната на еврото имат гръцки държавни облигации на стойност не по-голяма от 1,9 милиарда евро, като се позовава на Europea Banking Authority. Това означава, че от декември 2011 досега банките в Европа са намалили с 92% държания от тях гръцки външен дълг.

В момента гръцките застрахователни компании имат държавни облигации на стойност 1,41 милиарда евро, от 4,5 милиарда в края на миналата година. Социално осигурителните фондове също загубиха от преструктурирането и от 17 милиарда евро до миналата година, сега имат 5,5 милиарда евро гръцки държавни облигации. Това е номиналната стойност на дълга, който има много по-ниска пазарна цена в момента. Физическите лица в Гърция, които са инвестирали спестяванията си в държавни облигации държат в момента 600 милиона евро от новоиздадените книжа.

Общата сметка е, че гръцките държавни облигации, които циркулират в зоната на еврото са на стойност 26,5 милиарда евро. Останалите 35,5 милиарда евро са разпределени между пенсионни фондове и частни инвеститори извън еврозоната, както и хедж фондове, които специализират в операции с държавни дългове. Според WSJ хедж фондовете смятат, че гръцкият дълг е толкова обезценен, че рискът да загубят парите е минимален, особено ако се вземе предвид, че са закупили облигациите на безценица.

“Не получаваш често възможности като тази”, казва пред финансовото издание Ханс Хумс от Greylock Capital Management – хедж фонд, който държи 20% гръцки дълг в портфолиото си. Между финансовите организации, които държат гръцки облигации са Adelante Asset Management, Elliot Αssociates, Third Point, Dart Management, Fir Tree Partners, Och-Ziff Capital Management, York Capital, Saba Capital Management и Vega Asset Management.

Категории: ИкономикаПазари хедж фондове Гърция външен дълг инвеститори спекула криза WSJ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus