Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

167 депутати одобриха рестриктивния бюджет 2013

12 Ноември 2012 / 09:11:31  GRReporter
911 прочитания

    Гръцкият парламент прие тази нощ бюджета за 2013 година със 167 гласа “за”, 128 “против”, а четирима се въздържаха. Това е най-рестриктивният бюджет, приеман някога в Гърция, който ще икономиса разходи за близо 11 милиарда евро. Против него гласуваха всички депутати на СИРИЗА, Независимите гърци, Златна зора и Комунистическата партия на Гърция. Въздържаха се отлюспените от ПАСОК народни представители Маркос Боларис, Анджела Гереку и Йоанис Куцукос, както и напусналият сам социалистическите редици Мимис Андрулакис.
    Депутатите от Демократичната левица Парис Муцинас и Одисеас Вудурис се разграничиха от партийната линия за подкрепа на бюджета и гласуваха против всички членове, с изключение на разходите за президентството. От гласуването отсъстваше депутатът Янис Панусис от същата партия. Муцинас и Вудурис не се съобразиха с партийната линия и в сряда, когато се гласуваше третият пакет мерки за финансова консолидация. Тогава решението на Демократичната левица бе да се въздържи, докато двамата депутати гласуваха “против”.
    Депутатът от Нова демокрация Теодорос Солдатос гласува “против” текстовете за разходите на министерствата на развитието и на заетостта, а отлюспеният бивш син и вече независим депутат Георгиос Касапидис гласува “против” члена за разходите на Министертвото на финансите. С решение на премиера Андонис Самарас Теодорос Солдатос бе отписан от парламентарната група на Нова демокрация.
    “От тук нататък само икономически подем и ръст”, бе коментарът на министър-председателя, който бе видимо удоволетворен от гласуването. приемането на бюджета винаги е и вид вот на доверие към правителството, което този път получи подкрепата на още 14 депутати. мерките за финансова консолидация, които се приеха в сряда бяха одобрени от едва 153-ма депутати.
    Най-тежката карта в гръцкия бюджет за следващата година е намалението на пенсиите, което ще икономиса 5,4 милиарда евро. Намаляването на заплатите на държавните служители ще спести още 1,7 милиарда евро. Разходите за здравеопазване намаляват със 491 милиона евро, за социални нужди с 211 милиона, а военните разходи се съкращават с 306 милиона евро.

Категории: бюджет 2013 гласуване съкращаване на пенсии намаляване на заплати разходи за здравеопазване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus