Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

17-годишен имигрант загина при престрелка между бреговата охрана и трафиканти

30 Август 2015 / 11:08:03  GRReporter
833 прочитания

Сериозен сблъсък имаше вчера около 3 часа следобед между бреговата охрана и трафиканти, превозващи на яхта около 70 нелегални имигранти, във водите на остров Сими. В резултат на това бе убит 17-годишен имигрант, а граничен полицай и един от трафикантите бяха ранени. Младежът загива от огнестрелна рана.

Както се казва в изявлението на Гранична полиция, в хода преследването в опит да бъде спряна яхтата от граничните полицаи и от морски съд на латвийската гранична полиция от силите FRONTEX трафикантите са се опитали неколкократно да потопят латвийския съд и да се върнат към Турция.

Когато яхтата е спряна, гранични полицаи са се прехвърлили на нея и е последвал сблъсък с трафикантите. Според бреговата охрана, един от тях, турчин по неговите думи, е нападнал и ранил граничен полицай и му е отнел служебното оръжие. Разменени са били изстрели.

В резултат е загинал 17-годишният младеж, вероятно от изстрелите, ранили и един от трафикантите. Граничният полицай е ранен от удар с палка в лицето.

Тялото на младежа е закарано в Родос, за да му бъде направена аутопсия.

По заповед на министъра на флота Христос Зоис и на началника на гръцката брегова охрана вицеадмирал Атанасиос Атанасопулос, на остров Сими е пристигнал областният началник на бреговата охрана на област Южно Егейско море, за да разследва причината за инцидента.

Информирана е и прокуратурата на Родос.

Министърът на флота излезе със следното изявление: „Изразявам покрусата си от загубата на един млад човек. Човешкият живот е много ценен, и представителите на бреговата охрана знаят това много добре. Те всекидневно и при неблагоприятни условия полагат свръхчовешки усилия, за да защитят и спасят хиляди хора, станали жертва на безскрупулни трафиканти”.

 

Категории: трафиканти яхта брегова охрана гранична полиция остров Сими жертва сблъсък
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus