Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

17-годишно момиче почина след зъболекарска интервенция в чужбина

19 Ноември 2014 / 19:11:28  GRReporter
1113 прочитания

17-годишната Константина Анагности почина след посещение при зъболекар в родния си град Саранда в Албания, пише гръцкото издание Етнос. През последните години момичето, което произхожда от гръцкото малцинство в Албания живеело с майка си и двамата си братя в гръцкия град Йоанина. Миналата събота Константина посетила зъболекар в Саранда, където била подложена на ортодонтска хирургическа интервенция.

Момичето припаднало в таксито, с което се прибирало и починало преди да бъде откарано в болницата в Саранда. Лекарски екип извършил аутопсия и постановил, че смъртта е настъпила вследствие на патологични причини и не е свързана по никакъв начин със зъболекарската интервенция.

Веднага след това трупът на момичето бил транспортиран в Йоанина, където по пролурорско нареждане вчера бе извършена втора аутопсия от съдебния лекар и преподавател в медицинския факултет на университета в града Теодорос Вуюклакис. Според публикацията в Етнос той не успял да установи коя е причината за смъртта на 17-годишното момиче, тъй като по време на аутопсията в болницата в Саранда са били премахнати някои от основните органи.

Според Вуюклакис, проведената в Албания аутопсия е била извършена по изключително остарели методи, които нямат нищо общо със съвременната научна практика.

Вестникът се позовава на неназовани източници, според които лекарите в Саранда са извадили сърцето и част от мозъка на трупа. Така, установяването на причините за смъртта на момичето е било невъзможно. В коментар за изданието, гръцки лекари са посочили, че в съвременните методи в провеждането на аутопсии се отнемат само части от жизнените органи, без те да се премахват напълно.

Според резултатите на първата аутопсия момичето е починало от кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма. Поради липсата на извадените органи обаче гръцкият съдебен лекар не успя да потвърди това становище.

В същото време и по време на втората аутопсия по тялото не са били открити следи от насилие. Предположения за наличие на такива бе изразил бащата на Константина в изявления пред албански медии.

Гръцки зъболекари коментират, че диагностицирането на мозъчен кръвоизлив показва, че  момичето е имало проблем с кръвоносните съдове. Според тях колегата им от Албания е трябвало да се информира за здравословното състояние на пациентката преди интервенцията и при съмнение за наличието на съдов проблем да избегне прилагането на норадреналин в упойката, тъй като той увеличава кръвното налягане и може да заплаши нейния живот.

След неуспеха на втората аутопсия, отговор за причините, довели до смъртта на 17-годишното момиче ще дадат лабораторните и токсикологични изследвания, чиито резултати се очакват след около две седмици.  

Категории: Криминална хроника зъболекарска интервенция смърт Албания Саранда аутопсия съдебен лекар Йоанина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus