Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1800 гръцки вагони блокирани на границата с Македония

01 Декември 2015 / 16:12:40  GRReporter
750 прочитания

Затварянето на жп линията в Идомени, на гръцко-македонската граница, създаде огромен проблем в товарния железопътен транспорт на страната. Там от 18 ноември около 1500 икономически имигранти са блокирани поради отказа на македонските власти да разрешат влизането им в страната.

Става въпрос за общо около 1800 вагона вън и в Гърция, както заяви пред телевизия Скай президентът и изпълнителен директор на гръцката железопътна компания „ТРЕНОСЕ” Танасис Зиляскопулос. В Македония са блокирани четири влака, пътуващи за Гърция, а в Солун и в Атина са блокирани влакове, които не могат да минат през Македония към Европа.

Според Танасис Зиляскопулос, щетите за „ТРЕНОСЕ” до момента достигат близо 1.5 милиона евро, но удар е нанесен и по надеждността на фирмата, тъй като тя не може да изпълнява курсовете си. Големи нейни клиенти, като Cosco, Hewlett Packard и Sony, както и фирми-вносителки изразяват възмущението си и подчертават, че предвид наближаващите празници ще възникнат проблеми на пазара. Освен това големи чуждестранни компании, които си сътрудничат с транспортни фирми, използващи железопътни линии, заплашват да прекратят партньорството си с Гърция.

Недоволни са обаче и гръцки фирми, които не могат да получат своите товари.

Характерен пример е фактът, че сред блокираните вагони има около 1500 тона захар и други хранителни стоки в хладилници, които са предназначени за голяма верига супер маркети. От компанията съобщават, че в супер маркетите вече са издадени коледните каталози, но стоките не могат да стигнат до рафтовете на магазините.

Сред стоките в блокираните вагони има горива, суровини и електроника.

 

 

Категории: блокирани вагони граница икономически имигранти железопътен транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus