Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1% от гърците държат 56,1% от богатството на страната

15 Октомври 2014 / 07:10:28  GRReporter
950 прочитания

Въпреки кризата, или благодарение на нея, богатите гърци стават все по-богати. Това става ясно от доклад на швейцарската банка Credit Suisse. Според документа през 2000 година 1% от гърците са притежавали 54,1% от богатството на страната. През предкризисната 2007 този един процент милионери са притежавали 48,6% от богатството на Гърция, а през настоящата 2014 този процент се увеличава на 56,1.
    От доклада на банката става ясно, че един човек се нуждае едва от 3650 долара на година, включително и под формата на притежавани акции или недвижими имоти, за да се числи към богатите 50% от населението на нашата планета. За сравнение, Гръцката статистическа служба определя сумата 5023 евро на година като граница на бедността в страната. Това е почти два пъти повече от сумата, която Credit Suisse определя като достатъчна, за да се числи човек към по-богатата половина от населението на планетата. Т.е. твърденията, че над два милиона гърци живеят на границата на бедността са силно преувеличени.
    Според Credit Suisse световното богатство се е увеличило до рекордната сума 236 трилиона долара, като годишният му ръст е 20,1 трилиона долара - най-високият от седем години насам.

 

Категории: Credit Suisse световно богатство богати гърци криза рецесия граница на бедността швейцарска банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus