Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

200 милиона варела достигат петролните залежи в залива на град Патра

04 Февруари 2012 / 12:02:24  GRReporter
1277 прочитания

Заместник-министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниятис съобщи по време на заседание на Регионалния съвет на Западна Гърция, че «5% от очакваните приходи от експлоатацията на петролните залежи в залива на град Патра и в пристанището Катаколос, на полуостров Пелропонес, ще бъдат връщани като компенсация на местните общини от Префектура Западна Гърция.

Освен това, 20% от очакваните приходи на държавата ще бъдат връщани в региона за осъществяване на дейности и програми по опазването на околната среда посредством Зеления Фонд».

По-нататък Янис Маниятис съобщи, че на 2 март изтича срокът за подаване на оферти за сеизмични проучвания в залива на град Патра, в пристанището Катаколо и в района на град Янина, а на 2 юли изтича срокът за подаване на офертите за концесии.

Заместник-министърът на околната среда посочи също така, че изглежда «световни играчи» на петролния пазар проявяват интерес към трите района, според него обаче процедурата по подаване на оферти до 2 март ще покаже истинските намерения на компаниите.

По отношение на енергийните запаси Янис Маниатис отбеляза, че според първоначални оценки в залива на град Патра петролните залежи достигат 200 милиона варела, а в Катаколо – от 3 до 6 млн. варела. Все пак той посочи, че в момента се проверява доколко надеждни са тези първоначални оценки.

Управителят на Префектура Западна Гърция Апостолос Кацифарас от своя страна отбеляза, че «наличието и евентуалната експлоатация на нефтени находища в Западна Гърция може да промени значително геополитическия статус на Префектурата в международен план и тази възможност трябва бъде да разгледана своевременно». По-нататък той добави, че «евентуалната експлоатация на нефтените находища може да промени коренно не само икономическия и производствен профил на Префектурата, но и екологичното равновесие в региона».

Впоследствие Кацифарас обърна внимание на три въпроса: първо, високата сеизмичност в региона, която изисква ясни гаранции за безопасността на целия проект, второ, туристическия характер на района около Катаколо, който не бива да пострада, и трето, нуждата от защита на аквакултурите, които са значима експортно ориентирана производствена дейност за Западна Гърция.

Янис Маниятис отговори и на трите въпроса, като според него властите са се погрижили да не бъде застрашена околната среда в районите, които изглежда разполагат със залежи от нефт.

 

Категории: петролни залежи нефтени находища Западна Гърция министерство на околната среда енергетиката и климатичните промени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus