Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

20% от гръцките автомобилни търговци на дребно закриха дейност през 2011

16 Януари 2012 / 18:01:12  Виктория Миндова
954 прочитания

„Само през 2011 закрихме 20% от официалните магазини, които продават нови автомобили. От почти две хиляди автомобилни магазина преди няколко години, към днешна дата са около 1500”, каза специално за GRReporter президентът на Асоциацията на автомобилните представителства в Гърция, Димитрис Пациос. Автомобилните представителства в Гърция устояват на кризата и все още няма напълно изтегляне от пазара на определени фирми. Там където е най-трудно са търговските представителства на дребно.

През 2011 са били продадени общо малко над 97 хиляди автомобила, което е с 31% по малко от 2010, когато те са били 141 хиляди нови леки коли. „Проблемите в нашия сектор са главно три. Първият е свързан с липсата на финансиране. Банките не отпускат толкова лесно заеми, а приходите на домакинствата са значително намалени. Това означава, че щом липсват средства, гражданите се задоволяват с наличните си ресурси. Вторият проблем е свързан със завишените данъчни бази, главно за автомобилите от висок клас. Те бяха въведени през лятото на миналата година и утежниха ситуацията. На трето място е общото чувство на несигурност на пазара, което забавя извършването на търговски транзакции”.

Старата система, при която гражданите закупуваха нов автомобил (най-често на лизинг) и след няколко години го заменяха за нов срещу доплащане все още важи. Тази система продължава и фирмите продължават да закупуват автомобили на лизинг, като процентното съотношение остават същото, но абсолютния брой на продажбите е по-малък.  „Пазарът действа по същия начин, но в намален мащаб. Интересът се задържа главно върху малките автомобили”, уточнява специалистът. Тенденцията от 2010 продължава, като гръцките потребители търсят леки автомобили, които са по-икономични и от по-нисък клас. Това са главно градския тип автомобили до 1400 кубика, които са ново поколение. Те излизат по-евтини за поддръжка и са по-поносими за отънелия джоб на потребителите.

През 2008 и 2009 делът на продадените нови коли тип 4x4 е бил съответно 13,23% и 14,88% от общия брой на новите закупени автомобили. През 2010 този процент е спаднал на 10%, а през миналата година се е сринал до 6,5% .  Всъщност, анализ на данните показва, че повечето джипове закупени през 2011, независимо дали са SUV или оф-роуд са били от най-евтиният клас за този тип лични автомобили. Значителен спад в пазарния дял се наблюдава и при така наречените семейни автомобили. Автомобилите между 1601-1800 кубика са загубили голяма част от верните си почитатели, които могат да си позволят подобна кола и пазарният им дял е намалял на 5,3% през 2011 от 10% през 2007. Относителният дял в продажбите при на този тип автомобили от среден клас е бил 29,23% през 2008, а през 2011 е стигнал 24.9%. Сравнителен ръст в продажбите се наблюдава при най-малките (мини) леки коли, които от 12,35% пазарен дял през 2008, са достигнали  17.5% през 2011. Най-драматичен е спадът при мощните коли.

Малък тласък на автомобилния пазар през 2011 е дало връщането на мярката за рециклиране на старите автомобили в Гърция, което носи отстъпка при покупката на ново возило. „Ако не беше въведено обратно субсидирането на нов автомобил при рециклация на стария, то пазарът миналата година щеше да завърши още по-зле”, казва Димитрис Пациос. Според него продадените коли миналата година нямаше да надминат 80 хиляди, вместо 97 хиляди, както завърши 2011. Прогнозите за 2012 са още по-мрачни и гръцките търговци търсят алтернативни варианти.  

Износ

С почти 400% скочи износът на стари коли от Гърция, показват данните на Юростат публикувани тази седмица. Икономическата криза явно катализира зараждането на нов парадокс, като се вземе предвид, че средиземноморската страна не е производител автомобили. Сривът на гръцката икономика, който бе предшестван от благополучие и щедро отпускане на заеми за всякакви стоки и услуги остави Гърция като риба на сухо автомобилните представителства и вносители, които се наложи бързо да се преориентират и да потърсят нови потенциални клиенти.

„Това, което наблюдаваме е, че някои по-скъпи коли днес могат да се намерят на неочаквано ниски цени. Свитият вътрешен пазар и ниските цени позволяват на търговците да лансират старите коли в други страни”, коментира Пациос. Официалните данни сочат, че през първите десет месеца на 2010 от Гърция са били изнесени с цел продажба само 195 леки автомобила. Те са донесли малко повече от 2,6 милиона евро печалба. За същия период на 2011 износът на леки коли от страната е достигнал почти 1000 и е вкарало в касите на търговците над 4,8 милиона евро. Разкриват се и нови пазари, които не са представлявали интерес доскоро.

В предишни периоди тези пазари са били достъпни за гръцките търговци чрез връзките на германските и белгийските им колеги, но днес те сами изнасят за страни, както от Европейския съюз, така и от Африка и Азия. Колите търсени там  са на цени между две-три хиляди евро. 

Категории: ИкономикаПазари автомобилен паза Гърция износ леки коли евтини цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus