Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

20% от нафтата на гръцкия пазар идва от нелегална търговия

05 Април 2012 / 15:04:14  GRReporter
1208 прочитания

20% от нафтата за транспорт, която се разпространява на гръцкия пазар е подправена и не отговаря на стандартите за качество на горивото, сочи проучване на Съюза на фирмите търгуващи с горива и рафинериите. Най-често нафтата за транспорт бива “размивана” с такава за отопление или корабоплаване. Горивото предвидено за морския транспорт не се облага с акциз за разлика от това за леките и товарните коли.

Изпълнителният директор на Hellenic Petroleum Янис Костопулос изчислява, че само от контрабандата на гориво за морски транспорт, което се смесва с горивото за сухопътен транспорт държавата губи около 70 милиона евро годишно. Предвижданията му са, че това число може да скочи до 150 милиона евро на година. Той смята, че тези незаконни практики могат да се прекратят ако се сложи единен акциз на всички горива, който да е в размер на 330 евро на хиляда литра нафта без значение дали е за морски или сухоземен транспорт или за отопление. 2% от бензина също бива смесван с вещества, които увеличават обема му и влошават качеството му. Най-често се използват таблетки, които се спускат в складовите цистерни и повишават обема на горивото или бензинът се смесва с етанол, който не се облага с данък.

Проучването е показва, че много бензиностанции предлагат смесица от легално закупени горива с такива от пазара на черно. По този начин търговците достигат по-висока печалба, като избягват плащането на акциз. Друг тип широко разпространена измама е вграждането на специални апарати в бензиновите колонки, които отчитат по-голямо от напълненото в резервоара количество гориво. В общо 7% от проверените бензиностанции са били открити нарушения, които товарят крайния потребител с шест до дванадесет евроцента на литър закупено гориво. Най-сериозен е проблемът в района на Атика, където главната дирекция “Търговия” към министерството на развитието и конкурентоспособността е установила, че 30% от предлагания на пазара бензин е резултат от смесване с недекларирани вещества.

В резултат на тези действия държавата губи стотици милиони евро на година, десетки автомобилни двигатели биват увредени, а незаконната търговия процъфтява. Според последните изчисления общите загуби за държавата от незаконните действия в този сектор са между 300-500 милиона евро на година.

Спирането на фиктивния износ на горива към съседни страни играе решаваща роля за усвояването на проблема с контрабандното гориво, казва заместник-изпълнителният директор на Мотор Оил Йоанис Космадакис. За да се сложи край на порочните практики правителството подготвя проектозакон за промяна на условията за дейност в сектора. Една от първите промени е задължението всички на транспортни средства използвани за предвижване на горива и петролни продукти да се монтират действащи GPS-апарати за проследяване на маршрута. Освен това ще стане задължително изписването на търговската марка и името на собственика на разрешителното за всички средства за пренасяне на петролни продукти, за да се избегне явлението "анонимни цистерни". Всички горива, които влизат на гръцка територия ще бъдат специално маркирани, за да могат да се проследяват и ще се инсталират контролни системи за вход и изход на горива от всички складове за съхранение в страната. 

Категории: ИкономикаПазари горива контрабанда бензин нафта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus