Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

21 милиона туристи са посетили Гърция за 8 месеца

05 Октомври 2015 / 16:10:40  GRReporter
699 прочитания

За поредна година гръцкият туризъм отбелязва рекордни нива, въпреки нестабилността и несигурността в политическата обстановка на страната през последните месеци. Според най-новата справка на службата за статистически данни към Асоциацията на гръцките туристически дружества, над 21 милиона туристи са посетили страната през първите осем месеца на годината, без в този брой да се включват круизните пътешествия.

Въз основа на данните от SETE Intelligence, туристите, пристигнали със самолет в Гърция, са надхвърлили 11,7 милиона души, отчитайки ръст с 6% за всички дестинации. Атина продължава рекордния си ръст от 23% през август и общо 26% за първите осем месеца на годината. Много добри са резултатите и на Кикладските острови, отчитащи ръст от 14%.

В справката е представено увеличението на пристигащите със самолет туристи според страната им на произход. Общият извод, който се налага, е, че Гърция е била една от най-популярните дестинации както за европейците, така и за туристи от целия свят. По-конкретно се посочва, че Великобритания с нейните 2,13 милиона туристи, Германия със 1,65 милиона туристи и Италия с 911 000 туристи, са страните, от които в Гърция са пристигнали със самолет най-много туристи. Освен това САЩ отчитат ръст от 36,9%, Франция – от 20,6%, а Италия – от 16,4%, като по този начин те стават първите три страни с най-висок процентен ръст в самолетните пътувания на туристи към Гърция. 

Що се отнася до туристите, пристигащи с кораби или автобуси и леки автомобили, данните на Асоциацията на гръцките туристически дружества показват, че през първите осем месеца на 2015 в Гърция са пристигнали 8,7 милиона туристи, използвайки пътната мрежа на страната, което представлява ръст от 10% спрямо 2014. Същевременно транспортът по море от Италия бележи спад, който през периода януари-юли достига 9,2% (или общо 680 776 туристи по-малко).

Общият индекс на удовлетвореността (GRI: Global review Index) от предоставяните услуги на клиентите в хотелите се покачва до 84,3% за Гърция през месец август, като нейният индекс е по-висок от този на основни конкурентни дестинации. На първо място по удовлетвореност от предоставяните услуги се нарежда областта Епир, където процентът надхвърля 90%, следват Кикладските острови с 87,4%. Трябва да се отбележи, че Атина получава по-висок индекс на удовлетвореност от предоставяните услуги в сравнение с други популярни европейски дестинации като Рим, Истанбул и Барселона.

 

 

Категории: туристи данни ръст Асоциация на гръцките туристически дружества
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus