Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

21,5 милиона туристи носят 13,5 милиарда евро приходи

08 Септември 2014 / 15:09:33  Анастасия Балездрова
750 прочитания

Позитивните прогнози за гръцкия туризъм претърпяха много негативни критики и продължават да бъдат поставяни под съмнение от различни представители на бранша. Асоциацията на гръцките туристически компании СЕТЕ обаче определя 2014 като рекордна за туризма, а данните за туристическия поток през август дори принудиха експертите на организацията да ревизират целите за годината. По-конкретно, през най-„силния” летен месец броят на пристигналите в страната туристи е нараснал с 13,6 на сто в сравнение с август 2013, докато в периода януари – август повишението е 15,8 на сто спрямо данните за същия период миналата година.

„В началото на година обявихме, че очакваме 19 милиона чуждестранни посетители, но вече говорим за 19,5 милиона туристи, които пристигат със самолетни полети. Когато добавим към тях и туристите от круизните кораби и онези, които пристигат със сухопътни превозни средства те достигат до 21,5 милиона. Този брой е рекорден за Гърция, а приходите се очаква да достигнат до 13,5 милиарда евро от 13 милиарда, колкото очаквахме в началото на годината”, посочи пред GRReporter мениджърът по комуникации и връзки с обществеността на асоциацията Ксенофон Петропулос.

От СЕТЕ твърдят, че през следващите години гръцкият туризъм ще се развие още повече, след като постигнатият тази година брой от 21,5 милиона туристи е бил предвиден в целите за 2019. Пътната харта на асоциацията за 2021 предвижда 24 милиона чуждестранни посетители.

Според Петропулос добрите резултати се дължат на факта, че в Гърция бе постигната политическа стабилност след бурните политически и икономически събития през 2010 – 2012. „Спряха всички спекулации около вероятното излизане на страната от еврозоната. В същото време туристическите компании запазиха качеството на услугите и цените на нивото на 2009, което значи, че цените ни са много изгодни спрямо предлаганите от нашите конкуренти. Освен това имаме и този сбор от качествени характеристики, включващи слънцето, морето, гостоприемството и красотата на пейзажа, които направиха Гърция изключително популярна туристическа дестинация. Тази промяна във вътрешната обстановка, в съчетание с постепенното излизане от кризата връща отново туристите тук”.

Противно на много очаквания, от асоциацията посочват, че последвалите Арабската пролет конфликти в региона на Средиземноморието са повлияли малко на засилването на туристическия поток към Гърция. „Дестабилизирането на региона изигра роля за това, но в никакъв случай не е водещ фактор. Със сигурност спомогна, но тук бих искал да подчертая, че за нас е важно регионът ни да е спокоен и околните на нас страни да се радват на стабилност. Смятаме, че ще спечелим повече неща, ако ситуацията във всички страни е нормална, отколкото ако Гърция представлява един „оазис” сред държави с политически и икономически проблеми или военни конфликти”.

Обявеният днес пореден фалит на руски туроператор не изненада асоциацията, чийто председател Андреас Андреадис обяви още преди месец, че вероятността от нови фалити на руския туристически пазар е голяма.

„Както и в началото на лятото с фалитите на другите туроператори, така и сега приоритетът на гръцките туристически компании трябва да бъде да обслужат руските туристи, които се намират в страната до момента на завръщането им в Русия”, е позицията на СЕТЕ.

От асоциацията смятат, че фалитите са свързани с последствията от руско-украинската криза, но допълват, че още от края на миналата година са забелязали признаци на това явление. „Може да се каже, че през последните години руският туристически пазар се беше раздул прекомерно. Имам предвид, че бяха открити много голям брой туристически агенции, които обаче нямаха необходимите банкови гаранции, за да покрият извънредни ситуации като тези”.

Ръководството на СЕТЕ е на мнение, че фалитите ще оздравят пазара и така на него ще останат само компаниите, които функционират правилно. „Руският пазар продължава да е много важен за гръцкия туризъм и смятаме, че до 2021 ще можем да достигнем 2,5 милиона посетители от Русия и Украйна”, посочи Петропулос.

До момента щетите на гръцките туристически компании от фалитите на руските туроператори са около 300 милиона евро, но тъй като от гледна точка на посетители и приходи 2014-та е рекордна, загубите ще бъдат покрити от други пазари.

Категории: ИкономикаПазари Асоциация на гръцките туристически компании туристи руски туроператори фалити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus