Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 221 спасени, 256 все още бедстващи на борда на Norman Atlantic

29 Декември 2014 / 07:12:16  GRReporter
1248 прочитания

    221 души са спасени от огненото бедствие на италианския ферибот Norman Atlantic, 256 души все още се намират на борда му. Това е равносметката след мащабната спасителна операция, в която взимат участие военновъздушните и военноморските сили на Гърция и Италия. Пълният списък на спасените пасажери се актуализира он-лайн на сайта на гръцкото министерство на търговския флот - www.hcg.gr. То разпространи и телефони за информация на близките и роднините на пасажерите: 0030 210 4191314/316. До снощи сред спасените фигурираха и имената на двама български граждани - Галин Хайтов и Красимир Естов.


    Лошото време, бурното море, силният вятър, който на моменти достига до 10 бофора и проливният дъжд, преминаващ от време на време в град са най-сериозната пречка за ограничения успех на спасителната операция. През нощта за около 3 часа атмосферните условия са се подобрили и това позволи спасяването на над 70 души. В операцията са участвали 8 италиански хеликоптери с възможност за првозване на 2-3 души и един гръцки хеликоптер тип супер-пума, който може да превози до 7-8 души. Италианските власти са предприели и операция за масово евакуиране на пътниците на военен кораб, но бурното море не е позволило провеждането й.


    От гръцкото Министерство на търговския флот съобщават, че пожарът на кораба е овладян, а наклонът му продължава да е 7 градуса, т.е. няма влошаване. Оцелелите пътници се намират на 5-та палуба в очакване на спасение. Най-голмата опасност за тях в момента е хипотермията, тъй като са прекарали повече от 24 часа на открито при силен вятър и дъжд. Поради лошото време на три пъти се провалят опитите кораб-влекач да се приближи до ферибота, за да започне изтеглянето му към брега. До момента италианските власти не са решили накъде да бъде теглен плавателният съд. Най-близкото пристанище е на 30-40 морски мили в албанския град Вльора, но там атмосферните условия са изключително лоши в момента. Затова се обмисля вариантът корабът да бъде изтеглен до италианския Бриндизи, който е на разстояние от около 60 морски мили
    На борда на ферибота Norman Atlantic е имало 222 превозни средства, повечето от които са били товарни. Смята се, че именно свръхтоварът е причината за избухналия пожар. В гаражното отделение е имало и няколко цистерни, които са превозвали зехтин от Гърция за Италия и те са били паркирани твърде близо една до друга. от силното вълнение металните им корпуси са се удряли един в друг и оттам е изскочила искрата, предизвикала бедствието.На схемата по-долу се вижда планът на кораба-близнак на Norman Atlantic - Norman Asturia.


    Интересно е да се отбележи, че на 19 декември корабът е бил проверен от пристанищните власти в град Патра, които са констатирали недостиг на спасителни жилетки, недостиг на спасителни лодки и пропуски в оперативните планове за евакуация на плавателния съд.

Вижте как изглежда спасителната операция във видео, разпространено от италианските власти:

Категории: Norman Atlantic горящ ферибот Италия Гърция спасителна операция министерство на търговския флот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus