Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

22 години полицията не може да открие изчезналия Бен

28 Октомври 2013 / 18:10:39  GRReporter
957 прочитания

В ход е ново полицейско разследване по случая с Бен Нидам, който изчезна на 24 юли 1991 на остров Кос на възраст 1,5 години. Този път властите търсят 24-годишния днес младеж в Кипър по сигнал, даден от адвокат, който в миналото е бил ангажиран в издирването.

В неделя говорителят на кипърската полиция Андреас Ангелидис съобщи, че в Никозия е получен сигнал от гръцкия филиал на Интерпол. Гръцките власти са поискали съдействие, за да бъде установена информацията, че Бен вероятно се намира в Кипър, където живее със семейство роми.

Съмненията бяха породени от един видеоматериал, заснет на Великден тази година в църква в Кипър. На него се вижда млад мъж, който прилича много на Бен, както изглежда на обработената по електронен начин снимка.

В същото време семейството на Бен във Великобритания потвърди, че е било информирано за съществуването на конкретното видео.

Според вестник „Димократики” председателят на адвокатската колегия в Кос Панайотис Авритис получил видеото от свой източник. На видеоматериала се виждат семейство роми и сред тях един рус млад мъж със сини очи. Според източника на адвоката младежът живее в Лимасол, в село, където живеят предимно роми. Той пристигнал в селото преди няколко години от Гърция, за да избегне задължението си да отбие военна служба.

Съмненията, че Бен може да е бил отвлечен от роми съществуват от самото начало на издирването му. Семейството твърди, че още тогава източници са ги информирали, че в изчезването на Бен са замесени роми.

През 2005 прокурорът на Кос Андреас Карафлос бе наредил да се проведат проверки в ромски катуни в Лариса и Верия. Източници твърдят, че той е информиран за новите данни по случая в прокуратурата на Апелативния съд в Атина, където работи сега.

„Всяка минута се молим за Бен и очакваме добри новини”, заяви майката на Бен, Кери Нидам. Тя каза, че все още не е видяла видеото, което поднови надеждите, че синът й е намерен. „Видях само снимките, които публикуваха гръцките медии, но на тях лицето е доста замъглено. Не съм в състояние да знам дали това е наистина синът ми. Но съм оптимистка. Засега оставам в очакване и се намирам в непрекъснат контакт с британската полиция”.

Кери Нидам каза още, че ако случаят се развие обнадеждаващо ще вземе „първия самолет за Гърция”.

Категории: Криминална хроника изчезнал Бен Нидам Кипър Кос роми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus