Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

24-годишен грък виновен за опожаряването на северен Хиос

27 Август 2012 / 11:08:32  GRReporter
1016 прочитания

24-годишен младеж от гръцки произход призна предизвикването на 14 умишлени палежа и в момента е изправен пред прокуратурата на остров Хиос, за да даде показания. След разследване на полицията, той бе арестуван тази неделя като главен заподозрян за подпалването на опустошителни пожари, които за по-малко от седмица унищожиха над 140 хиляди декара земеделски земи и горски масив. Огнената стихия нанесе необратими щети върху екосистемата на острова и върху икономическото състояние на населението, за което смолата от мастиково дърво дават е главен източник на приходи.

Като основна причина за подпалването на пожарите, младежът е изтъкнал факта, че не е бил приет в противопожарните служби, предават от радио Скай. Негова мечта е била да стане пожарникар, както баща си, който специализира в потушаването на горски пожари и има петгодишен договор със противопожарните служби. Пироманът не е бил приет на служба, в резултат на което решил да опожари северната част на острова. Три от 14 пожара, за които задържаният признава са били подпалени през 2011. Въпреки, че поема отговорност за подпалването на северните части на острова, задържания е категоричен, че не носи отговорност за началото на пожара, който избухна в южните райони на Хиос. Според информацията от пожарникари, които са се борили с пламъците на Хиос, задържаният е бил доброволец и винаги е показвал смелост и желание да потуши огнищата. Признанието му в умишлен палеж изненадва огнеборците.

Службата за разследване на умишлените палежи направи пробив и в разследването на пожара избухнал на 23 август на остров Закинтос. За него бе арестуван и изправен пред прокурор 61-годишен мъж от гръцки произход, който след решение на съда бе пуснат условно на свобода. Разследванията по пожарите на Хиос и Закинтос продължават със съдействието на местните власти и Службата за разследване на умишлените палежи. Засега равносметката е, че до момента за лято 2012 полицията е арестувала 250 с обвинения в палеж. 26 от тях са за умишлено причиняване на щети, а 224 са предизвикани по невнимание.

Противопожарната служба в понеделник обяви пета степен на опасност от пожар в районите на Халкидическия полуостров, Солун, Магнисия (Волос, Загора, западен и свверн Пилиос), Спорадите, Лариса и Еврия. Пета степен се дава на районите с най-голяма опасност от избухването на пожари, като специалистите взимат предвид стойността на температурите, силата на ветровете и общото състояние на района. С четвърта степен на опасност от избухване на пожари е оценена почти цялата останала част на Гърция, като високорискови са районите около Атика, източна и централна Македония и Тракия, цялата западна част на Гърция, Тесалия, Ипирос, Пелопонес, Лимнос и района на Свети Евстратий.

Малко преди два следобед се разгоря нов пожар в района на Метаморфоси, Пилос в община Месания. На разположение на противопожарните сили за потушаване на новото огнище са два специализирани самолета, девет водоноски, 17 противопожарни коли и сухопътен отряд. В момента горят главно горски райони. Друг проблем район в понеделник се оказва и западна гръцка Македония, в която от неделя вечерта има три активни огнища. Едното в района на Скопос, Флорина е резултат о пожар започнал на територията на Бившата югославска република на Макединия, а другите две са в районите Дасилиос и Фели. Няма заплашени селища за момента.

Категории: Криминална хроника пожари Хиос прокуратура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus