Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2,5 милиарда евро от приватизация през 2010

30 Декември 2009 / 17:12:32  GRReporter
2304 прочитания

2,5 милиарда евро очаква да събере новото правителство от приватизация на държавни дружества до края на 2010 година. Обект на приватизация ще са предприятия в областта на енергетиката, хазартните игри и банки. От Министерството на финансите планират създаването на компания подобна на Дружеството за държавни ценни книжа, в която ще се концентрира участията на държавата във всички обществени предприятия и ще влезе активно на гръцкия борсов пазар от следващата година. Целта е да се акумулират средства в държавната хазна (2,5 милиарда евро са 1% от БВП), без държавата да губи напълно контрол над съответните предприятия.

Чуждестранни инвеститори са проявили интерес към Националната електрическа компания и Националната телекомуникационна компания и търговската банка с държавно участие Пощенска банка, където държавното участие е 34,4%. Друг сектор, в който интерес за международните инвеститори е Агенцията за прогнозиране на футболните игри ОПАП (където държавното участие е също 34,4%) и държавните хазартни игри. Министерството на финансите подготвя постепенно оттегляна на държавния сектор от хазартните предприятия (като Джокер, Лото и др.), като първа крачка затова е приватизацията на ОПАП. Целта е да се избегне обвинението за монопол на държавата в областта на хазартните игри. Проблем, завещан от предишното правителство е и завършването на процедурата по продажбата на държавно дялово участие в казино Мон Парнес, в което е 49% от общия капиталов дял.

Програмата за приватизация през 2010 година се смята е много важна част от Програмата за стабилност и развитие, която правителството на Папандреу трябва да внесе за одобрение в народното събрание през средата на януари. Приватизационният план предвижда общо намаление на публичното участие в Държавното предприятие за природен газ с 65%, както и пускане в обръщение и 35%то участие на държавата в компанията Гръцки петрол, по – голяма част от която принадлежи на финансовия мастодонт Лацис. Не се изключва вероятността да се намали и държавното дялово участие в предприятия като Водоснабдяване и канализация.

Категории: ПолитикаИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus