Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

261 милиарда долара мръсни пари са излезли от Гърция за 8 години

03 Септември 2012 / 11:09:09  GRReporter
1123 прочитания

261 милиарда долара, чийто произход се свързва с пране на мръсни пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и други незаконни дейности са изтекли от Гърция за периода 2003 - 2011. Това съобщава за германското списание Шпигел Реймънд Бейкър, директор на неправителствената организация  Global Financial Integrity. “Това е голяма загуба за една малка национална икономика”, коментира той. Според него ако тези пари бяха останали в Гърция, с тях щяха да закупят автомобили, дрехи, домакинска техника и част от тях щяха чрез ДДС да напълнят държавната хазна.  
    Още по-голямо впечатление прави другата констатация на организацията, че за годините на Меморандума с международните кредитори в Гърция са се върнали 90 милиарда долара през 2010 и 109 милиарда през 2011. Тези незаконни пари обаче не са се инвестирали, а са покрили “дупката”, която се е е създала след отказа на банките да дават заеми на физически лица и предприятия.
    Финансистът твърди, че когато има рецесия тя е всичко, от което се нуждаят мръсните пари. “Купуваш недвижими имоти и се надяваш, че след 10-15 години те ще струват повече. Затова незаконните инвеститори имат по-дългосрочна перспектива от законните”, допълва Реймънд Бейкър. Според него гръцкото правителство не контролира мръсните пари.
    “Още преди кризата Гърция имаше втората най-голяма сива икономика сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Само Мексико бе по-зле от нея”, съобщава още директорът на Global Financial Integrity. Global Financial Integrity е неправителствена организация, създадена през 2005 във Вашингтон, за да се бори с прането на мръсни пари в световен мащаб.

Категории: Global Financial Integrity пране на мръсни пари укриване на доходи неплащане на данъци гръцка икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus