Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2 000 спецполицаи ще охраняват европейските лидери в Атина

07 Януари 2014 / 17:01:30  GRReporter
2208 прочитания

От утре и за следващите шест месеца над 2 000 полицаи ще охраняват района около Запио Мегаро, където се помещава пресцентърът и ще се провеждат всички прояви, свързани с гръцкото председателство на Европейския съюз.

Отряди за борба с масовите безредици, полицаи от отрядите ДИАС, членове на службите за държавна сигурност, спецполицаи и антитерористи ще превърнат сградата и парка около нея в непревземаема крепост.

С цел да бъде постигнат по-резултатен контрол министерството на обществения ред и за защита на гражданите създаде и полицейски участък с персонал от 150 специално обучени за охраната на различни видове помещения полицаи. Отряди на Националната разузнавателна служба и Службата за борба с тероризма ще се намират в специално оформено помещение. Спецполицаите, които ще охраняват всекидневно срещите на европейските лидери са обучени за справяне със ситуации като отвличане.

снимка: АПЕ–МПЕ/ Орестис Панайоту

На покривите на сградите около Запио ще има снайперисти и полицейски хеликоптери ще кръстосват небето над центъра на Атина, за да наблюдават транспортирането на политиците и вероятните протестни митинги и ще информират оперативния полицейски център.

Строги ще бъдат мерките и от страна на Пътна полиция. От обедните часове в сряда ще бъде прекъснато движението по много улици около Запио, където ще се проведе официалната церемония по поемането на председателството на Европейския съюз от Гърция.

По-конкретно, в 13:30 в Запио ще се проведе общо заседание на Колежа на комисарите с членовете на гръцкото правителство. След това ще последва работен обяд и съвещания с участието на комисарите и министрите.

Премиерът Андонис Самарас ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барзу и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. След срещите се очакват общи изявления на Самарас и Барозу.

В 19:00 в концертната палата Мегаро Мусикис ще се проведе официалната церемония за поемането на европейското председателство, на която ще участва гръцкият президент Каролос Папуляс. Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой се очаква да отправят официални поздравления.

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос посети Запио, за да се информира за хода на подготовките. В последвалите си изявления той посочи, че първата половина на 2014 е изключително критична както за Европа предвид предстоящите европейски избори, така и за Гърция, за която „това ще бъде истинското шестмесечие на промяната”.

Атина залага на председателството и цели то да подсили международния имидж на Гърция. Програмата на кабинета е с малък бюджет – 50 милиона евро. По време на председателството се очаква да се проведат 14 неформални заседания на министрите на страните-членки на ЕС, 13 от които ще се състоят в Запио.

Основните акценти на гръцкото председателство ще бъдат четири: икономическото развитие и заетостта, засилването на Икономическия и валутен съюз, резултатното управление на незаконната имиграция и поощряването на морската политика.

Категории: Политика председателство на Европейския съюз Атина Запио мерки за сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus