Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30 хиляди безработни от сектора общественото хранене

12 Юли 2012 / 11:07:21  GRReporter
1474 прочитания

Срив в сектора на общественото хранене в Гърция кара водещи фирми в областта да се насочват към външни неразработен пазари, за да компенсират загубите от продължаващата криза. Повишението на ДДС за ресторантьорите на 23% се оказа последния пирон в ковчега на сектора. Оборотът е паднал с 44% в последните две години. От три милиарда евро, той се е смъкнал на 1,7 милиарда евро и тенденцията за следващите години е, че той ще продължава да спада. В резултат на това са затворили пет хиляди търговски обекта и са останали без работа 30 хиляди души.

В тази неблагоприятна бизнес среда холдинга Vivartia, който държи марки като Goody΄s, Everest , Flocafe, La Pasteria, Olympus Plaza Food, Κuzina, Papagallino, Olympic Catering, Hellenic Catering продължава да инвестира. За тази година холдингът има план да инвестира общо пет милиона евро, а за последните три години инвестициите достигат 35 милиона евро. На вътрешния пазар фирмата прави стратегически реформи, като закрива губещи магазини и отваря нови представителства в по-успешни търговски райони.

Изпълнителният директор на Vivartia Йоанис Артинос пояснява, че основната част от инвестициите са насочени към външните пазари, като Албания, Черна гора, Македония, Косово, Беларус, Украйна и Казакстан. Фирмата отдава master franchise в тези страни, като в момента се опитва да пробие в Персийския залив, Близкия изток и Северна Африка. В Беларус холдинга отваря първите си магазини до ноември тази година. Те ще са Goody΄s - верига за бързо хранене по американски тип, но със средиземноморски продукти, Everest –  главно за кафе, закуски, сандвичи на крак и Flocafe, което предоставя широката гама от различни типове кофеинови напитки популярни в Гърция. В Албания кампанията на холдинга Vivartia е по-усилена и до края на годината ще отворят четири представителства на Goody΄s, четири на Everest и четири на Flocafe.

От управлението заявяват, че отварянето към новите пазари може да увеличи нетните продажби на холдинга с 120 милиона евро, а поръчките за първични суровини от вътрешното производство да скочат с 15%-20%.

Бизнесмените настояват да се промени данъчното облагане на стоките и услугите в общественото хранене, за да може да се намали негативния ефект на рецесията. От една страна потребителите имат сериозен спад в приходите. Средно намалението на доходите се измерва на около 35% от общия доход в сравнение с нивата от преди две години. От друга страна правителствата в този период увеличиха двойно и дори тройно данъчното бреме на фирмите и физическите лица, като намалиха драстично потреблението. Представителите на сектора са се срещнали както с правителството, така и с кредиторите, за да поискат смъкване на ДДС в общественото хранене от 23% на 9%. Крайното решение ще е резултат от предоговаряне на условията по Меморандума за финансова помощ, което предстои в края на лятото.

“Намалението на ДДС в един сектор, от който се прехранват 600 хиляди семейства ще намали фалитите, ще повиши оборота, ще подсили заетостта и ще даде глътка въздух на социално-осигурителните фондове и като цяло на икономиката”, настоява бизнесменът. Холдингът Vivartia има 360 милиона евро още обем на продажбите, все още работи на печалба, държи общо 550 търговски обекта и обслужва около 500 хиляди клиенти на ден. Предприятието има пет хиляди служители и пет производствени единици.

Категории: ИкономикаКомпании обществено хранене гръцки фирми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus