Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

43% покачване на оборота на пристанище Пирея след приватизацията

19 Май 2010 / 19:05:34  GRReporter
2609 прочитания

С 43% са се е покачил оборота на приватизираната платформа две на гръцкото пристанище Пирея за първите четири месеца от тази година. Това стана ясно след посещението на Уей Джайфу президент на китайския инвестиционен мастодонт China Ocean Shipping Company собственик на също китайската компания Cosco, която приватизира две от трите платформи на товарно пристанище Пирея. Китайският предприемач дойде в Гърция на официално посещение с екип от 20 члена на управителния борд и се срещна с министърът на икономиката, развитието и търговския флот, както и по-късно през деня с президента на република Гърция Карлос Папулия. Председателят на Cosco обяви, че компанията е част от най-големия корабно-транспортен алианс CKYH (C : Cosco - K : Kawasaki от Китай и Япония, Y : Yang Ming от Тайван, H : Haνzing от Северна Кореа ), което ще даде още едно предимство на Пирея пред други средиземноморски пристанища.

Уей Джайфу обеща, че в следващата година търговският оборот ще се увеличи още повече като превърне Пирея в най-конкурентноспособното пристанище на Средиземноморието. Целта до края на 2010 година е Пирея да обслужи над 800 хиляди разтоварвания. Той заяви, че Cosco има интерес да направи допълнителни инвестиции и да разшири дейността си и на други пристанища в страната, поради стратегическата позиция на Гърция на Стария континент. Китайският бизнесмен увери министър Кацели и присъстващите журналисти, че компанията ще използва влиянието си, за да привлече и други инвеститори в страната и така да допринесе за оздравяването на гръцката икономика. „Можем да ви уверим в готовността на Китай и Cosco да инвестират във всички сектори на търговския флот на Гърция,” каза Уей Джайфу.

„Клиентите на Cosco от Азия и Европа сега вече минават през пристанище Пирея, което постепенно се превръща във важна спирка по пътя на международните морски превози,” заяви министър Лука Кацели. Министърът изрази задоволство си от развитието на пристанището и обясни, че в момента се обсъждат възможностите Пирея да се превърне в международен логистичен център, който да предлага един цял нов пакет от услуги в областта на търговското мореплаване и транспорт.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus