Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

45% доверие в правителството сочи анализ на Public Issue

13 Юли 2012 / 12:07:40  GRReporter
779 прочитания

Тристранното коалиционно правителство започва да губи доверието на гърците по-малко от месец след като беше избрано. Проучване на социологическата агенция Public Issue сочи, че само 45% от запитаните граждани са заявили, че гледат положително на промените, които смята да предприеме новото държавно управление оглавено от Андонис Самарас.

Други 43% от анкетираните започват да оформят отрицателно мнение за възможностите на коалиционното управление да се справи с кризата. Неочакваната и дълго проточила се очна болест на Андонис Самарас, както и поредицата от оставки в "младия" кабинет нанесоха сериозна вреда на обществената картина на държавното управление. Разклащане на доверието в избирателите се наблюдава и към политическата опозиция СИРИЗА. 56% от запитаните са отговорили, че имат отрицателно мнение за ролята на крайната левица в политическия живот на страната. Поддръжниците на опозицията са около 31% от анкетираните, които заявяват, че вярват на СИРИЗА и имат положително отношение към нея.

Според анализа на анкетата представен по телевизия Скай гласоподавателите проявяват смесени чувства към днешното държавно управление. 28% от участвалите в допитването са категорични, че настоящото правителство не може да се справи с проблемите на икономическата криза. 35% са умерените оптимисти, които смятат, че управлението на Самарас има възможности да се справи, а само 12% казват с увереност, че тристранната коалиция ще реши най-наболелите проблеми на страната. Проучването сочи, че се наблюдава подобряване на позициите на десните партии, независимо дали поддържат изпълнението на Меморандума за финансова помощ или са против него.

В същото време шест ляво-центристки партии обявиха сливането си в общ съюз. “Социален съюз”, “Напред”, “Нови реформатори”, “П80”, “Държава 2012” и “Инициатива В” създават обществена коалиция, която се подготвя да представи новото лице на евро-социалитстите в Гърция. Основната част от членовете и активистите в тези партии произхождат от довчерашния политически фаворит ПАСОК. Днес те търсят нов път за изява, който е далеч от сянката на провалилия се ПАСОК, като запазят социалния характер на своята идеологическа база и останат верни на европейската идея.

В първото си отворено писмо до обществеността съюзът на шестте партии заявява: “Последните избори са условна победа на силите, които имат стабилна про-европейска ориентация. Последните политически развития и съставеното правителство отварят нов път за правителствено сътрудничество и съществени промени в политическата система”. Обществената коалиция настоява, че Гърция има нужда от дълбока реформа в същността на публичната система, но се установява против мерките за фискална консолидация, окастрянето на заплати и пенсии.

Съюзът на шестте партии настоява, че на последните избори гласоподавателите са изискали от политическата система да се даде стимул на икономическото развитие и реформите, а Гърция да бъде запазена в рамките на еврозоната на всяка цена. Те смятат, че новото правителство не е на ниво, за да покрие нуждите на епохата и нямат вяра в успеха на управлението на Самара. По всичко изглежда, че шестте про-европейски социалистически партии се подготвят за нови парламентарни избори, които ще дойдат по-рано от 2016.

Категории: Политика обществен съюз Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus