Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

48 условия, за да получи Гърция транш от 2 милиарда евро

03 Октомври 2015 / 17:10:39  GRReporter
973 прочитания

Европейски чиновник е информирал Атинската новинарска агенция, че работната група на Еврозоната е провела конферентно заседание вчера и е съставила списък с над 40 реформи, които трябва да бъдат приложени от Гърция през следващите седмици. Източникът е подчертал, че това е необходимо условие, за да бъде преведен траншът от 2 милиарда евро.

Конкретните мерки са договорени между гръцките власти и кредиторите и ще бъдат представени в понеделник на заседанието на Eurogroup в Люксембург.

Според информациите, в първата група са включени висящите задължения от август, както и онези, които според меморандума трябваше да бъдат осъществени през септември. Във втората група са мерките, предвидени за октомври. Между тях са данъчната и пенсионната реформа, продажбата на Независимия оператор за пренос на електроенергия, ускоряване на приватизацията.

По време на конферентната връзка, продължила около час, Гърция е представлявана от заместник-министъра на финансите Георгиос Хулиаракис.

Първа оценка – през октомври

„Това е доста голям списък, който включва всички висящи от лятото въпроси”, заяви европейски чиновник за вестник Етнос и добави, че първата оценка на програмата ще започне през октомври. „Много е вероятно първата оценка да започне през октомври, макар че от години вече съм спрял да правя прогнози”, подчерта многозначително той и обясни, че преди за започне процедурата, гръцките власти ще трябва да реализират два огромни пакета от мерки.

Вторият пакет е свързан с превеждането на транш от 1 милиард евро и мерките в него трябва да бъдат договорени между гръцките власти и кредиторите преди края на октомври. Еврочиновникът подчерта, че повечето реформи са взаимосвързани и следователно равни по значение.

Първата Еврогрупа след изборите

„Гърция е първа точка в дневния ред на Eurogroup в понеделник”, каза служител на ЕС и отбеляза, че срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната ще бъде относително кратка и без да се вземат решения. Очаква се министърът на финансите Евклидис Цакалотос да информира колегите си, освен за списъка с реформите, също и за това как се прилагат договорените мерки, както и за стратегическите възможни решения на новото гръцко правителство.

„Това е първата Eurogroup след изборите и министрите от еврозоната очакват продължаване на действията от новия-стар министър на финансите на Гърция”, коментира представител на еврозоната.

Категории: Eurogroup заседание еврозона реформи транш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus