Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 499 души са се намирали на борда на „Norman Atlantic”

30 Декември 2014 / 16:12:11  GRReporter
1430 прочитания

Трилърът с пасажерите на ферибота „Norman Atlantic” продължава за трети пореден ден. Веднага след обявяването на края на спасителните операции започна непосилната до момента задача да бъде установена самоличността не само на пасажерите, които се смятат за изчезнали, но и на евакуираните.

Във вторник гръцките и италианските власти потвърдиха самоличността на една от 10-те жертви от бедствието. Името на загиналия е Константинос Куфопулос, роден през 1957 в Мелики, област Иматия. По-късно бе установено, че други две жертви са италиански граждани. Не е ясен броят на жертвите. Гръцките власти съобщават за 11 загинали, кореспондентът на Атинската информационна агенция в Бари съобщава за 12 жертви.

Броят на пасажерите, които са в неизвестност варира между 42 и 60, без никой да е в състояние да поясни колко точно са те. Според някои от пасажерите, които пристигнаха в Атина със самолет късно снощи, повечето от тях са собственици и шофьори на ТИР-ове, които са нощували в камионите си поради липса на свободни каюти. "Много от колегите предпочетоха да спят в камионите си, отколкото да се натъпчат по четирима в каюта. Моята беше толкова мръсна, че в определен момент бях решила само да се изкъпя и след това да сляза и аз в гаража, за да пренощувам в камиона си", заяви една от евакуираните жени. 

Междувременно прокурорът на гръцкия Върховен съд възложи нареждане за провеждане на разследване на причините за инцидента на прокуратурата в Пирея. Намесата на върховната прокуратура е била инициирана от писмо на министъра на търговското корабоплаване Милтиадис Варвициотис.

Неуправляемият от вчера ферибот се намира в близост до островчето Сасона до албанското пристанище Вльора. Според гръцки медии предстои да се установи доколко състоянието му позволява да бъде извлечен до гръцките или италианските брегове.

Малко преди 13:00 атинската информационна агенция АМНА съобщи, че двама албански моряци са загубили живота си, след като един от кабелите, който свързвал кораба влекач с „Norman Atlantic” се скъсал по време на нощната операция. „Един човек загина на място, когато се скъса кабелът, който се захвана във витлото. Другият мъж почина, докато медицински екип, пристигнал с хеликоптер му предоставяше първа помощ”, заявил пред международната агенция Ройтерс представител на пристанищните власти във Вльора.

Албанското министерство на отбраната потвърди единия от смъртните случаи, а за втория моряк информацията от ведомството е, че е тежко ранен. Министерството съобщи също, че двамата мъже не са били членове на албанските военноморски сили.

снимка: EUROKINISSI/ Stelios Missinas

В рамките на пресконференция говорителят на гръцката Брегова охрана Николаос Лагадинос съобщи, че броят на спасените гръцки граждани е 201. От своя страна министърът на търговското корабоплаване Милтиадис Варвициотис заяви, че спасителните операции продължават с цел „да се уверим, че никой човек не се намира някъде безпомощен”. Той заяви, че гръцките спасителни екипи се намират в контролирания от Гърция регион, както и в част от албанския по силата на постигнато за това споразумение с Тирана.

В същото време информациите относно броя на пасажерите на кораба продължават да се променят. Според прокуратурата на италианския град Бари, която провежда разследване за установяване на причините за бедствието на борда на „Norman Atlantic” са се намирали 499 души. Поне трима от тях са доказано нелегални имигранти, а други 18 души са пътували без да фигурират в официалния списък на пасажерите.

В допълнение прокурорът Джузепе Волпе нареди изтеглянето на „Norman Atlantic” до пристанището в Бриндизи, за да бъде проведено разследване.

Италианските власти се опасяват, че след като вече има неопровержими доказателства за присъствието на нелегални имигранти на кораба, е вероятно в товарните помещения на кораба да бъдат открити трупове.

Италианската прокуратура започна криминално гонение срещу капитана на ферибота Арджилио Джакомачи и неговия собственик Карло Визентини. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за многократно извършване на непредумишлено убийство, корабокрушение и нанасяне на телесни повреди по непредпазливост.

Привечер на италианското пристанище се очаква да пристигне десантният кораб – амфибия на италианските военноморски сили „Сан Джорджо”, на чийто борд се намират двама български и 81 гръцки граждани. 

Категории: Norman Atlantic ферибот жертви Гръция Италия прокурорско разследване изчезнали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus