Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

5 дати и 10 пречки пред новата спасителна програма за Гърция

07 Август 2015 / 14:08:40  GRReporter
834 прочитания

Гръцкото правителство има все по-малко възможности за маневриране, тъй като критичната дата 20 август, когато трябва да бъдат платени облигациите на Европейската централна банка, наближава опасно.

Правителството вече е длъжно да ускори процесите и преговорите, за да бъде постигната целта за подписване на окончателно споразумение. Показателно е, че според сценария, който трябва да бъде следван стриктно, в неделя вечерта или най-късно в понеделник трябва да е налице окончателният документ между двете страни, където ще се видят допирните точки и разминаванията в мненията им. Всичко трябва да приключи до 13 август, да бъде изпратено в еврогрупата, след това в чуждите парламенти и накрая да бъде гласувано в гръцкия парламент на 18 август.

Забавянията ще доведат до нов заем-мост

Ако двете страни не успеят до 13 август, тогава ще се опитат да приключат със споразумението до 18 август, но в този случай ще се приближат повече до сценария с отпускането на нов заем-мост, вместо отпускането на първия транш от спасителната програма.

Това е и сценарият, според който се движи Германия. Може Европейската комисия да опроверга вчера публикацията на вестник Bild за споразумение-мост, но днес германското издание Suddeutsche Zeitung посочва, че Волфганг Шойчле явно е казал на сътрудниците си, че «тук си имаме работа с една програма на стойност 80 милиарда евро и повече, следователно трябва да има стабилна основа, която ще я поддържа». В този смисъл германският финансов министър не иска никой да бърза да подписва нещо, което ще го задължи, ако предварително не е уточнено какво искат кредиторите от Гърция и какво може тя да изпълни.

Стегнат график – петте точки, от които ще зависи подписването на споразумението:

  1. Днес (7 август) заседават представителите на финансовите министерства от еврозоната (една разширена Euroworking Group), както заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева. Те ще бъдат информирани за хода на преговорите и ще съставят проект за новия Меморандум.
  2. В събота и неделя (8-9 август) се очаква този проект да бъде изпратен на гръцкото правителство. Гръцката страна ще има много малко време на разположение, за да отправи забележи и да изрази несъгласие, така че проектът да бъде предаден за финализиране до понеделник (10 август) или най-късно вторник (11 август).
  3. На 13 август гръцкото правителство трябва да гласува новия Меморандум, но и пакета с предварителни мерки, за да бъде дадена зелена светлина за отпускането на първия транш от програмата.
  4. На 14 август ще бъде свикана нова среща на Еврогрупата, за да бъде одобрен официално новият Меморандум, и да бъде гласуван от останалите страни.
  5. До 18 август парламентите на страните от еврозоната трябва да са одобрили новия Меморандум.

Ако този график бъде спазен, до 20 август Европейският механизъм за стабилност (ESM) трябва да отпусне първия транш от спасителната програма.

Спорните моменти в преговорите

Според вестник „Катимерини”, гръцкото правителство и кредиторите са се споразумели по 90% от исканите мерки, които трябва да бъдат гласувани. Останалите 10% включват спорните точки, които спъват постигането на споразумение.

По-конкретно, това са:

  • Минималният гарантиран доход, който ще замести социалните помощи и социалната помощ за пенсионерите, не е бил обсъден. Гръцкото финансово   министерство посочва, че този въпрос ще бъде приключен до събота.
  • Проблемът с първичните излишъци може да обърка всичко. Колкото по-ниски са оценките и прогнозите, толкова повече трябва да са мерките, иначе нуждите от финансиране ще са по-големи и заемът ще надхвърли с много 90-те милиарда евро.
  • «Заеми на червено». Гръцкото правителство не желае сценария със създаването на „лоша банка” (bad bank), в която ще бъдат прехвърлени лошите заеми, въпреки това кредиторите все още не са дали зелена светлина за гръцките предложения.
  • Новият приватизационен суперфонд. Има разминавания в мненията за това какъв правен статут да получи новият фонд и какво ще стане с приватизационните сделки, които вече е започнал съществуващият Фонд за оползотворяване на държавно имущество.
  • Ранно пенсиониране. Днес се очаква правителството да внесе своето предложение за ранното пенсиониране. Според източници, предложението включва увеличение с 5 години на възрастта за пенсиониране на мъже и жени във всички осигурителни фондове. Това означава, че някой, който днес е на 50 години, ще се пенсионира на 55 години, т.е. през 2020. Източници посочват, че е постигнато споразумение за наличието на преходен период 2016 – 2021, а прилагането на мярката ще започне веднага. При всички случаи обаче е сигурно, че общата пенсионна възраст е 67 години, а с намалена пенсия – 62 години.
  • Промени в данъчното облагане на земеделските стопани. На този етап вероятно ще мине само промяната при дизела за фермерите, както и още някое изменение.
  • Въпросът за това кои мерки от инструментариум ΙΙ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще бъдат гласувани сега.
  • Кои професии ще бъдат либерализирани (например инженерните).
  • Премахването на данъците в полза на трети лица, които се внасят в полза на осигурителните фондове.
  • Въпросът за работата на търговските обекти в неделя.

 

 

Категории: Гърция кредитори споразумение еврозона еврогрупа меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus