Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

505 гърци разполагат с 60 милиарда евро

21 Октомври 2013 / 17:10:09  GRReporter
1188 прочитания

505 души или 0,005 на сто от постоянните граждани на страната са собственици на имущество за 60 милиарда евро, се твърди в изследване на компанията Wealth-X за Гърция. Техният брой е повишен с 20 на сто в сравнение с 2012, когато според същата класация гръцките милиардери са били 455 души.

Общият брой на гърците, чието имущество надхвърля сумата от един милион евро е 8 000, като 2 687 от тях имат акции за над милион на финансовата борса.

В същото време продължава да цари неизвестност около депозитите на гръцки граждани в чуждестранни банки. Според някои публикации те възлизат на почти 600 милиарда евро, въпреки че банкови източници твърдят, че сумата е 100 милиарда.

В същото време, по данни на швейцарската банка Credit Suisse средното богатство на пълнолетен гражданин на Гърция, изчислено въз основа на средната оценка за състоянието на активите през последната година се е увеличило с 9,9 на сто и е 76 191,53 евро. То се дължи на покачването на цените на акциите с 139 на сто спрямо ниските им цени през лятото на 2012, както и на факта, че повишаването на стойността на еврото компенсира спада на цените на недвижимите имоти тази година.

В същото време 900 000 гърци, които бяха инвестирали парите си в акции на Атинската финансова борса претърпяха загуби в размер на 65 милиарда евро, цените на градските имоти спаднаха с около 40 на сто, а вследствие на орязването на държавния дълг 11 000 гърци, инвестирали спестяванията си в държавни облигации видяха те да се стопяват за една нощ.

Страната, чиито граждани са най-богати е Швейцария, където личното богатство стига до 380 000 евро, следвана от Австралия и Норвегия. Средното богатство на жител в еврозоната е малко над 150 000 евро, като най-богати са жителите на Люксембург с богатство около 250 000 евро.

Според данните за 2013 едва 8,4 на сто от населението на планетата управлява 83,3 на сто от световното богатство, докато 3,2 милиарда души или 68,7 на сто от хората на Земята управляват само 3 на сто или 7,3 трилиона долара от него. През следващите пет години се очаква увеличаване на световното богатство с 40 на сто, т.е. през 2018 то ще достигне до 334 трилиона долара. Първенци в този процес ще бъдат развиващите се икономики и най-вече Китай.

В изследването на Wealth-X се предвижда също повишение в броя на милиардерите с 85 на сто, т.е. от 2 198 днес те ще станат 4 076. Най-голямо ще е увеличението в Китай с 214 на сто и в Бразилия със 157 на сто.

Според експерти милионерите и милиардерите инвестират своите капитали в:

недвижими имоти – 22 на сто,

акции – 15 на сто,

фирмени облигации – 15 на сто.

13 на сто от парите си те държат на разположение. Инвестициите им в държавни облигации достигат до 8 на сто, във валути – 7 на сто, в злато – 6 на сто, в рискови капитали – 5 на сто, в търговски продукти – 5 на сто и в така наречените „инвестиции на страстта” – 4 на сто.

Последната категория е особено показателна, тъй като показва, че богатите на планетата не само печелят от своите инвестиции, но и удовлетворяват своите интереси чрез колекциите, които създават и допълват. Така, от началото на 2013 инвестициите им в областта на изкуството отчитат печалби от 13 на сто (от 19 на сто през 2012), инвестициите в производството на скъпи часовници – 14 на сто, на класически автомобили – 11 на сто, на луксозни бижута – 11 на сто, на скъпи вина – 8 на сто. Обратно, инвестициите в спортни отбори бележат загуби от 8 на сто.

Данните показват, че старият свят – този на развитите западни икономики постепенно започва да се губи. Богатите хора на планетата ще продължат да се увеличават, но с по-бързо темпо в развиващите се икономики, които въпреки че съставят 60 на сто от световното население са се възползвали най-малко от благоденствието.

Гуруто на американската банка Goldman Sachs Джим О’ Нийл, който през 2001 създаде всеизвестната абревиатура BRICs, за да обозначи най- големите развиващи се пазари – Бразилия, Русия, Индия и Китай наскоро лансира една нова и по-малко позната – MISTs. Тя включва страните Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция. О’ Нийл смята, че развиващите се пазари ще продължат да са основният двигател на световното развитие до 2020. 

Категории: Икономика милионери милиардери инвестиции световно богатство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus