Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50 учени предричат земетресение от 9 степен в Гърция

06 Септември 2013 / 14:09:37  GRReporter
4268 прочитания

Френският вестник “Le Monde” публикува статия със заглавие “Безпрецедентно големи земетресения са възможни в Европа”, в която 50 учени сеизмолози и инженери твърдят, че страни като Гърция, Италия и Турция могат да станат епицентър на земетресения от порядъка на 9 степен по скалата на Рихтер. Към статията са публикувани и карти, които маркират със съответните оттенъци от жълто до тъмночервено най-опасните райони, където може да се зароди силен земен трус.
    Проучването е направено в рамките на програмата SHAPE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), 80 на сто от разходите за нея са финансирани от Европейския съюз и е събрало сеизмичната активност на Стария континент в последните 30 години. Учените припомнят, че последното земетресение от 9 степен по скалата на Рихтер беше през март 2011 край Фукуяма в Япония, което предизвика унищожителните вълни Цунами след това.
    Според научния екип, цитиран от  “Le Monde” такъв трус е възможно да се регострира и в Гърция, като районите означени с тъмночервено като изключително опасни са Крит, Родос, Самос, Митилини, Патра, Кефалония, Закинтос, Епир, както и Коринтския залив. Трябва да се отбележи, че подобни карти с толкова детайлни описания на земетръсните огнища се изготвят за първи път в Европа.
    Пред вестник Имерисия гръцкият сеизмолог Евтимиос Лекас коментира, че не се доверява на статията на “Le Monde”, но допълва, че по принцип не може да изключи напълно вероятността от толкова силен земен трус. “Лично аз не вярвам, че такова земетресение може да стане в Гърция. Разрушителното земетресение във Фукушима бе предизвикано от процеп от 300 километра, докато в Гърция тектонските плочи са много по-малки. Въпреки това подходът на цитираните учени е много професионалени няма как вероятността от трус от 9 степен да се изключи напълно. Времето ще покаже”, заявява Евтимиос Лекас.

    Пред електронното издание zougla.gr сеизмологът от Атинската обсерватория Герасимос Хулиарас определя статията на “Le Monde” като крайна и припомня, че най-силното земетресение, ставало някога в Гърция е било от 8,2 степен по скалата на Рихтер. Въпреки това той отбелязва, че “резултатите от изследването са достоверни, Гърция е една от страните с най-висока сеизмична активност в Европа и във всеки един момент сме застрашени от големи разрушителни земетресения. Знаем това и винаги го подчертаваме”.
     “Статията на Le Monde не е нещо ново, тя е една оценка, основана на исторически данни и ни дава общата картина на сеизмичната активност в източното Средиземноморие, но в Гърция никога не сме имали 9-та степен по Рихтер”, заявява пред телевизия Стар Акис Целентис, преподавател по сеизмология в университета в Патра. “Проблемът е другаде - в последните две години замразихме всяка антисеизмична защита, извършваме престъпление по отношение на сеизмичната устойчивост на сградите”, допълва той.

Категории: земетресение 9 степен по скалата на Рихтер Le Monde Гърция епицентър SHAPE
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus