Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

63 000 малки и средни предприятия на червено

24 Март 2012 / 18:03:25  GRReporter
1572 прочитания

Отчайващи са цифрите за хода на търговската дейност в Гърция. Като сравнява 2010 и 2011 Националната Конфедерация на гръцката търговия установява, че малките и средни предприятия са намалели с 68 000, закрити са 135 000 работни места, като се изчислява, че през настоящата година други 63 000 фирми се намират на «червено» и са готови всеки момент да „спуснат кепенците”. През 2011, освен това бяха закрити 77 800 работни места само в търговията, докато съкращенията са увеличени с 55%. 

Като сравнява отрицателните тенденции за малките и средни предприятия в Гърция с тези в страните от Европейския съюз, председателят на Националната Конфедерация на гръцката търговия Василис Коркидис се пита «в крайна сметка доколко прочутите непълни реформи от последните две години в съчетание с мерките срещу рецесията вместо да подобрят са влошили бизнес климата в Гърция». Той смята, че гръцкият бизнес се нуждае от по-добра финансово-кредитна политика от страна на банките, и по-бърз достъп до европейско финансиране.

По-конкретно, като анализират сравнителните данни за дейността на малките и средни предприятия в Гърция с тези в еврозоната, Националната Конфедерация на гръцката търговия и Института по търговия и услуги, установяват следното:

-Заетостта в гръцките малки и средни предприятия представлява над 85% от работната сила в страната, т. е. много повече от средното за Европейския съюз.

-Участието на малките и средни предприятия в създаването на добавена стойност възлиза на 35,3% в сравнение с 21,8% в останалите страни на Европейския съюз.

-Номиналната почасова ставка в Гърция според данни на Eurostat, е намаляла общо със 7,5 процентни пункта.

-Големите компании създават едва 14% от работните места в Гърция, докато в Европейския съюз средната величина на този показател е 33%.

-Гръцките малки и средни предприятия осигуряват работа на средно 2,9 души, цифра много по-малка в сравнение със средната за Европейския съюз, където тя е 4,2 души на предприятие.

- Гръцките малки и средни предприятия, които развиват дейност в областта на търговията в проценти са повече от средното за Европейския съюз (42% срещу 31%).

Тежки данъци

Също така, отбелязва се, че данните за данъчното облагане на малките и средни предприятия в Гърция показват, че сумарно от преките и косвени редовни годишни данъци, заедно с извънредните данъци, в Гърция се получава данъчно бреме в размер на 48% до 53%, докато в Европейския съюз данъците не надхвърлят 33%. Гърция е единствената страна, в която се събират 32 специални, извънредни данъци и такива, въведени със задна дата.

Докато темповете на създаване на малки и средни предприятия в Гърция е почти идентичен със средната величина за Европейския съюз (14% в Гърция и 12% в Европейския съюз), процентът на бизнесмените, използвали подходящите условия за отваряне на предприятие, е много по-нисък в Гърция, отколкото този в останалите страни на Европейския съюз (39% в сравнение с 55%). Тези данни показват, че една голяма част от гръцките бизнесмени се създали предприятието си поради необходимост и липса на алтернативни перспективи.

Също така рекламирането на бизнеса от средствата за масова информация в Гърция е чувствително по-малко в Гърция (34,5%) в сравнение с останалите страни от Европейския съюз (51,35%).

Бюрокрация

Недостатъчният, до нулев напредък в опростяването на правилата и бюрократичните процедури поставят Гърция в неблагоприятна позиция в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. Що се отнася до корупцията, тя съществува във всички европейски страни, без това да представлява оправдание за Гърция. По-конкретно, що се отнася до процедурите, подчертава се следното:

-Дните, необходими за да започне да функционира едно гръцко предприятие са 19 срещу 14 в Европейския съюз.

-Необходимият минимален капитал, който трябва да бъде внесен в Гърция е 22,3% срещу 18,76% в страните от Европейския съюз.

За да преустанови окончателно своята дейност на едно предприятие в Гърция са му  необходими две години, като този срок е същият за Европейския съюз, но при условие, че в Европа следват конкретна процедура на фалит, а в Гърция просто „спускат кепенците” и продължават да дължат вноски, с глоби, увеличения и т. н.

Връзката с държавата

Много характерни са сравненията по отношение на връзките на предприятията с държавата.

Средният срок за плащане на предприятията от страна на държавата за държавни доставки в Гърция е 65 дни срещу 25 в Европейския съюз. Общото количество на задълженията на държавата към фирмите днес достига 6 милиарда евро. По отношение на икономическите връзки на малките и средни предприятия с държавата, изглежда, че техният дял в общото количество държавни договори в Гърция е 31%, а в Европейския съюз 38%.

Държавната помощ за малките и средни предприятия в Гърция е малко по-висока  (7,6%) от тази в Европейския съюз (6,9%).

Процентът на неуспешни заявления за отпускане на банкови заеми на малките и средни предприятия в Гърция възлиза на 58%, а в останалите европейски държави е едва 23%.

Категории: малки и средни предприятия бизнес дейност Европейски съюз икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus