Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

700 хиляди не са решили за кого ще гласуват

16 Юни 2012 / 16:06:08  GRReporter
1914 прочитания

Нерешените гласоподаватели в Гърция до последния момент остават около 10 на сто или 700 хиляди души. Този процент е значително по-малък на сега в сравнение с предишните избори, когато нерешените граждани бяха приблизително 25%-30% от общия обем на гласоподавателите. От друга страна, един на всеки трима казва, че е взел решение за кой ще гласува, но не изключва възможността в последния момент да смени вота си, съобщава Етнос. Анализаторите отчитат, че много от избирателите ще гласуват за една партия само не защото сърдечно й симпатизират, а за да попречат на главния й политически опонент да спечели.

На изборите през май месец партиите, които не преминаха 3-процентовата бариера събраха 18% от избирателния вот. Този път гласоподавателите са готови да дадат своя глас за някоя от по-големите партии, за да подкрепят една от двете основни позиции, които определят днешните избори: про- или анти- Меморандум. При това положение е нужно една партия да събере поне 37,5%, за да сформира самостоятелно правителство.

Засега политическите анализатори в Гърция, ден преди критичните парламентарни избори на 17 юни дават предимство на Нова Демокрация с два до четири пункта пред СИРИЗА. Като втора политическа сила се очаква да излезе партията на Алексис Ципрас. Въпреки предвижданията радикалната левица остава сигурна, че в понеделник тя ще вземе мандата за съставяне на правителство. Анализаторите оценяват, че ситуацията в последните две седмици и настоятелните слухове, че Гърция е заплашена от изход от еврозоната са проработили в полза на партията на Андонис Самарас.

Единствената сигурна информация остава, че дербито ще е между Нова Демокрация и СИРИЗА. Анализаторите оценяват, че и на тези избори се очаква СИРИЗА ще спечели мнозинството на гласовете в столицата и други големи централни градове, без да има конкретни данни за тази прогноза. Основните гласоподаватели на СИРИЗА остават държавните служите, заетите на свободна професия и част от младежта, докато за ПАСОК и Нова Демокрация гласуват главно пенсионерите и гласоподавателите над 55-годишна възраст. До парламентарните банки се очаква да стигнат и членовете на Демократичната левица на Фотис Кувелис, Независимите гърци на Панос Каменос, Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и неонацистите от Златна зора, които изгубиха малка част от поддръжниците си след публичния побой, който говорителят на партията нанесе на комунистката Лиана Канели. Надежда да прескочи трипроцентовата бариера храни и демократичния съюз между “Пресъздай Гърция” и “Драси”, в който участва и Стефанос Манос.

Категории: Политика избори 2012 Гърция СИРИЗА Нова Демокрация двубой
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus