Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

85 на сто от гърците - недоволни от правителството на Ципрас

23 Януари 2016 / 10:01:51  GRReporter
712 прочитания

Недоволни от правителството на СИРИЗА-Независимите гърци са 85% от гърците според новото социологическо проучване на Университета Македония в Солун, проведено по поръчка на телевизия Скай. Само 6,5% от анкетираните одобряват политиката на правителството. По-конкретно, 71,5% от гласоподавателите на СИРИЗА заявяват, че не са доволни от правителството и само 16% го одобряват.

Що се отнася до популярността на политическите лидери, проучването показва голяма разлика между лидерите на двете най-големи партии. Води Кирякос Мицотакис от Нова демокрация с 30,5% положителна оценка, следван от Василис Левендис от Съюза на центристите с 28%, Димитрис Куцубас от Комунистическата партия с 24%, и едва четвърти е Алексис Ципрас от СИРИЗА с 23%.

73,5% от гражданите се обявяват против плановете за пенсионната реформа. 59% от гласоподавателите на СИРИЗА смятат, че тя е грешка.

На въпроса дали правителството се движи във вярната посока, 80,5% отговарят отрицателно и едва 11% - положително. Отрицателно отговарят много от гласоподавателите на СИРИЗА – 62% от тях смятат, че страната се движи в грешно направление.

От своя страна, проучване на изследователския център Bridging Europe за вестник „Авги” показва преднина от 8,1 единици на СИРИЗА пред Нова демокрация. Според него, при това разпределение на предпочитанията, Потами и Съюзът на центристите биха останали извън парламента.

По-конкретно, СИРИЗА събира 24,7%, а Нова демокрация - 16,6%. Следват Комунистическата партия с 7,1% и Златна зора – с 7%. На пето място е Демократичната коалиция с 4,2%, на шесто - Независимите гърци с 3,1%. Извън парламента остават Народно единство (2,9%), Съюзът на центристите (2,4%) и Потами (1,9%).

 

Категории: социологическо проучване Нова демокрация СИРИЗА Кирякос Мицотакис Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus