Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

86 гърци "изчезнали" от списъка Лагард

09 Февруари 2015 / 11:02:52  GRReporter
1153 прочитания

В рамките на разследването SwissLeaks гръцкият вестник „Та Неа“ е открил още 86 гърци, които не са били включени в списъка „Лагард“, съдържащ 2 062 имена, и изпратен от Франция на Гърция през 2010.

Става въпрос за разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) от вестник Le Monde и други големи печатни и електронни медии.

Както посочва вестникът, тези лица или са родени в Гърция, или са се сдобили с гръцко гражданство, но са включени в списъците на други страни, тъй като адресите и данни за контакт, които са декларирали, са били извън Гърция.

В списъците са открити и други гръцки имена, без обаче да се посочват подробности за националността или мястото им на раждане, тъй като се свързват с офшорни фирми като упълномощени адвокати и не са вписани данни за местожителството им или друга информация.

И така, 41 от гърците, които не са включени в списъка „Лагард“, изпратен на гръцките власти през 2010, притежават влогове в размер на над 1 милион долара. Сред тях се открояват:

- Бизнесмен, който изглежда е развивал дейност в Белгия и Африка, с влогове, разпределени в 10 банкови сметки, надхвърлящи 60 милиона долара в периода 2006-2007. Неговото име е включено в списъка на Израел.

- Семейство гърци, посочили за свое местожителство Монако, с над 36 милиона долара в женевския клон на банка HSBC. Включени са в списъка на Монако, а не на Гърция.

- Бизнесмен в областта на корабоплаването, роден на остров Хиос, също посочил за свое местожителство Монако, с около 27,5 милиона долара. Също е включен в списъка на Монако.

- Строителен магнат, развивал бизнес дейност в Гърция, но и в други страни, е открит с почти 10 милиона долара. При обработката на данните, извършена от ICIJ, името му е открито в списъка на Кипър.

- Известно семейство с еврейски произход, членове на което са родени в Атина, Солун и Тел Авив, с около 10 милиона долара. Тримата членове на фамилията, открити в изготвения от френските власти списък, са включени в списъка на Израел, а не на Гърция.

- Роден в Солун рентиер, с еврейски произход и белгийско гражданство, е разкрит като притежател на над 6 милиона долара. От обработката на данните става ясна връзката му и с Бермудските острови.

- Роден в Гърция рентиер е открит в списъка на Великобритания с 4,8 милиона долара, като името му се свързва и с данъчния рай Ангуила.

- Корабопритежателка от остров Хиос е открита в списъка на Монако с влогове на стойност 3,2 милиона долара.

Що се отнася до имената на гърци, открити в архиви, които не съдържат подробности за националността и местожителството им, такива са следните:

- Трима братя, родени в Гърция, декларирали в банката данни от бразилските си паспорти, притежават влогове на стойност 30 милиона долара.

- Лекар, роден в Солун, също с бразилски паспорт и влогове в размер на 500 000 евро.

- Клиент на банка HSBC с влогове на стойност над 5,5 милиона долара, роден в Милано, но декларирал данни от гръцкия си паспорт.

 

 

 

Категории: списък Лагард SwissLeaks Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus