Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

880 милиона евро за транспортни проекти в Гърция

12 Септември 2014 / 15:09:36  GRReporter
986 прочитания

Симона Пенева
    Европейската комисия ще отпусне на Гърция 880 милиона евро за транспортни проекти в периода 2014 - 2016, съобщи заместник-прецедателят й и комисар по транспорта Сийм Калас.  От тези средства държавата ще използва най-висок процент за проучвания. През Гърция минава един от маршрутите на главната транспортна мрежа Атлантик-Източно Средиземноморие, който свързва германските пристанища в Бремен, Хамбург и Рощток  чрез Чехия и Словакия, с клон през Австрия, Унгария, към румънското пристанище в Констанца, българското пристанище в Бургас, с връзка до Турция, и до гръцките пристанища в Солун и Пирея и връзката „Морска магистрала” към Кипър. Проектът се състои от железопътен и автомобилен път, летища, пристанища и вътрешните водни пътища на река Елба. Най-натоварена е ЖП секцията Тимошара-София. Един от проектите, който може да получи финансиране е железопътна линия, минаваща от Видин – София – Бургас, София – Солун – Атина/ Пирея. 
    

Общата сума, която Европейската комисия ще инвестира в транспортни проекти е 11,9 милиарда евро. Това е най-голямата единна сума на европейско финансиране, която ще бъде използвана за транспортната инфраструктура. Страните-членки могат да подадат предложенията си до 26 Февруари 2015. Финансирането ще бъде фокусирано върху девет главни маршрута, който ще образуват една главна транспортна мрежа, която от своя страна ще осигури добро развитие на икономиката на частния пазар. Главна цел на финансирането е намаляването на трафика, радикална промяна на връзките Изток-Запад и усъвършенстване на трансграничния транспорт, както за частните фирми, така и за гражданите на целия Европейски съюз.
  

 „Превозите имат огромно значение за една ефективна европейска икономика, в резултат на която инвестициите в транспортните връзки са по-значими от всякога. Страните-членки трябва да се възползват от този шанс, за да поискат финансиране и да получат по-добри връзки, да станат по-конкурентоспособни и да предлагат улеснени и по-бързи превози на гражданите и фирмите”, подчерта Сийм Калас.
    В рамките на новия финансов механизъм, наименуван „Свързвайки Европа” финансирането на Европейския съюз за транспортни услуги се е утроило и възлиза на 26 милиарда евро за периода от 2014 до 2020. Тези иновации, утроената сума за  финансиране на превозите и решението то да е строго фокусирано върху девете главни маршрути показва, че става въпрос за най-радикалната промяна в европейската политика за инфраструктурите. Преди да бъдат одобрени, проектите ще бъдат оценявани от три независими специалисти.
    Деветте маршрути са следните: Балтийско море - Адриатическо море, Северно море – Балтийско море, Средиземноморие, източен маршрут/ източно Средиземноморие, Скандинавия – Средиземноморие, Рейн – Алпите, Атлантически океан, Северно море- Средиземноморие, Рейн – Дунав.  

Плановете ще бъдат финансирани с европейски фондове, но паралелно страните-членки трябва да се включат финансово в реализирането им. По план, сумите за финансиране на проектите за главната мрежа ще бъдат:
- до 50% съфинансиране от Европейския съюз за проучвания
- до 20% за работа (например, увеличаване на възможностите за строеж на голям тунел ) 
- има вероятност да се увеличи съфинансирането за трансграничните проекти за връзка на железопътния и вътрешноводния транспорт (до 40 %)
- за някои проекти за интелигентни системи за транспорт, както ERTMS (Европейската железопътна система за управление на трафика), може да има увеличение до 50% на съфинансирането. 
Новата главна транспортна мрежа, която трябва да бъде готова до 2030 ще свързва:
- 94 големи европейски пристанища с железопътната и автомобилна мрежа
- 38 главни летища с железопътни връзки и големи градове
- 15 000 километра железопътна мрежа  обновено с високоскоростни линии
- 35 трансгранични проекта, за намаляването на трафика.
    Новата транспортна мрежа ще предлага по-безопасни превози, с по-малко трафик и задръствания и улеснени и по-бързи пътувания. Очаква се, че превозите на стоки ще се увеличат с 80% до 2050, а превозите на пътници - с 50%. За икономическия ръст са нужни търговски сделки, а за тях е нужен транспорт, но някои от районите в Европа нямат добри връзки и шансове да се развият.

 

Категории: Европейска комисия средства за транспорт коридори Гърция Средиземноморието проекти ксндидатстване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus