Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Abu Dhabi Mar се сдоби с корабостроителницата Скараманга

17 Септември 2010 / 17:09:21  GRReporter
1724 прочитания

Гръцката корабостроителница Скараманга намери новия си собственик в лицето на международната Abu Dhabi Mar, след одобрението на Генералния щаб на националната отбрана и Министерската комисия по въпросите на приватизацията. Корабостроителницата бе дълги години собственост на германската компания ThyssenKrupp Marine Systems, която в последните години изпитваше финансови трудности. Прехвърлянето на 74,1% от акциите трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание, така че до края на септември договорът да влезе в сила. 24,9% ще останат собственост на ThyssenKrupp Marine Systems.

Особеното задоволство от прехвърлянето на корабостроителницата изрази министърът на националната отбрана Елевтериос Венизелос. След оповестяването на решението той каза, че договорът с Abu Dhabi Mar е решил един проблем, който е мъчил гръцкото управление в период на 10 години. Проблемът, за който говори министър Венизелос е свързан с предишното управление на Скараманга. То е имало поръчка за изработката на четири военноморски подводници тип 214, както и за ремонта на подводница „Папаниколис”. При даването на поръчката държавата платила на ThyssenKrupp Marine Systems два милиарда евро от общо договорените четири милиарда евро. След настъпването на финансовите проблеми в компанията ThyssenKrupp Marine Systems  става длъжник на държавата без да предаде нито една от четирите подводници тип 214. „Поправената” военноморска подводница „Папаниколис” се оказва, че има дефект и при стартиране започва опасно да се накланя на една страна.

След злополучното сътрудничество с ThyssenKrupp Marine Systems министерството се надява, че нещата ще потръгнат с новите собственици на Скараманга. Венизелос заяви, че в момента е дадена поръчка за изработването на две от подводниците тип 214, както и модернизирането на други две стари подводници тип 209. Abu Dhabi Mar е поела ангажимента да изпълни поръчките, което ще струва допълнително само 175 хиляди евро на държавата, освен старите два милиарда евро потънали в ThyssenKrupp Marine Systems.

Елевтериос Венизелос заяви, че с новия договор ще се гарантира коректните взаимоотношения и прозрачността във финансовите операции така, че в бъдеще да се изгради едно ефективно и плодотворно сътрудничество. Той увери, че работните места ще се запазят и няма да има никакви уволнения. Хиляда и двеста души работещи корабостроителницата ще задържат работата си и при новия работодател – условие, включено в договора за прехвърляне на собствеността.

Малко по-рано преди обявяване на прехвърлянето на Скараманга, в началото на месеца стана ясно, че Европейската комисия разреши, съгласно Регламента за сливанията на ЕС съюзяването на Abu Dhabi Mar и ThyssenKrupp Marine Systems. След проучване на предложението Комисията излезе със заключение, че сделката няма да възпрепятства значително ефективната конкуренция в Европейското икономическо пространство и позволи сливането на двете компании. В официалното съобщение се казва, че Abu Dhabi Mar няма присъствие в Германия, Гърция и Швеция, където вече оперира ThyssenKrupp Marine Systems, така че няма риск от нарушаване на конкурентостта на пазара в тези страни.

Категории: ИкономикаПазариКомпании Скарамагна Abu Dhabi Mar ThyssenKrupp Marine Systems
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus