Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако бях грък...

25 Април 2012 / 21:04:07  Виктория Миндова
1982 прочитания

Изборите в Гърция имат значение не само за самите гърци, но и за чужденците, които живеят постоянно в страната. Много от тях нямат право на глас, но имат мнение за политическото и икономическо състояние на средиземноморската страна, която е и тяхна втора родина. GRReporter се свърза с хора от различни сфери и страни, които познават и добре гръцката реалност, за да дадат своето предвиждане какво очакват от изборите през май месец.

Композиторът: Идва вотът на недоволството

“На тези избори ще се даде вот на недоволството”, казва композиторът Юри Ступел. Той живее и твори в Гърция вече 20 години и познава добре средиземноморската страна. Той споделя мнението на много от местни жители, че мерките взети до момента са еднопосочни и неефективни. Хората в Гърция може да са обърнали гръб на големите партии след задълбочаването на кризата, но по-малките им противници не могат да се възползват от настоящата ситуация, казва Ступел. Малките политически формации са дълбоко заети да се боричкат помежду си и не могат да се обединят.

Неговото предвиждане е, че народно събрание ще бъде съставено от седем-осем партии и понеже Гърция няма традиции в многопартийното управление, ще донесе хаос в системата. Ситуацията е вече много трудна и недоволството на хората ще изиграе много по-важна роля при изборите, отколкото качествата на кандидатите. “Кризата е почти непреодолима и не се знае дали Гърция ще остане в еврозоната. До момента се дава помощ на страната, за да може да се ограничи проблема. След като се хвърлиха толкова много пари, стана ясно, че те отиват на вятъра. Колкото повече пари се оптускат, толкова по-зле става икономиката”.

Според композитора правилният вот е този за по-центриските движения, които поддържат европейската перспектива на Гърция. Българският творец си е спечелил парвото на глас в средиземноморската страна и смята да го упражни на шести май месец тази година. Той казва, че ако нещата в Гърция се влошат още повече, винаги има възможността да се завърне в България със семейството си. “Не смятам, че трябва да се върне драхмата, за да решим да напуснем Гърция. Това има по-скоро повече символичен, от колкото практически смисъл, ако положението в страната се влоши до такава степен”.  Той не изключва, че ако Гърция се върне към драхмата, нещата може да стигнат дъно, но след това всичко, което се случи ще бъде за по-добро.

Дипломатът: Очаквам слабо правителство

“Гърците не могат да канализират гнева си към старите политици, за да могат да изберат нови компетентни политици. Резултатът ще се окаже разочароващ капан, в който Нова Демокрация няма да предложи нови идеи, а ПАСОК няма достатъчно легитимност, за да сформира правителство”. Така описва предизборната беизисходица на Гърция през американският дипломат Брейди Кислинг 2012. Той оценява, че е абсолютно здравословно двете най-големи партии в Гърция да загубят гласове. Въпреки това не пропуска да отбележи, че партиите, които могат да дадат реална алтернатива за излизане от кризата не се справят много добре с комуникацията с гласоподавателите. Той дава пример с партията на Стефанос Манос – Драси. “В нея има много умни и способни хора, но никой не обръща внимание на тази партия. Това е разочарование за мен”, признава Кинсли.

Дипломатът казва, че съветва своите гръцки приятели да гласуват за Драси, защото това е единствената партия, която честно говори за ситуацията в страната и за мерките, които трябва да се предприемат. “Те сочат очевидното, което е, че държавата в момента е фатална пречка пред икономическото развитие”. Той е категоричен, че докато гръцкият публичен сектор не бъде радикално реформиран и стане почти невидим, страната няма да може да започне да произвежда и да е конкурентна. Той не е оптимистично настроен за изхода от изборите и за възможностите на идното правителство, което и да е то.

“Това, което очаквам е слабо правителство, което ще взима решения в следствие на външния натиск от страна на Европейския съюз и кредиторите. Това не е рецепта за успешно реформиране”. Кинсли подчертава, че хората в Гърция знаят, че политиците лъжат, но го очакват и не им се сърдят. Това е една от причините те да не обръщат достатъчно внимание на партията на Стефанос Манос. “Всички са съгласни, че Манос е интелигентен и честен човек, който е прав за нещата, но хората не са склонни да гласуват за него. Част от това се дължи на старата традиция, че трябва да гласуваш за една от партиите, която ще настани детето им на удобна работа в пощите (например)”. Дипломатът подчертава, че всеки политик, който обещава, че ще може да назначава наред - лъже. Манос не лъже и може би затова не е популярен между гърците.

Бизнесменът: Труден ще е изборът през май месец

Категории: Политика избори Гърция правителство мнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus