Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Активисти и бивши „зелени” депутати са министрите в сянка на СИРИЗА

04 Юли 2012 / 14:07:31  Анастасия Балездрова
2548 прочитания

Ден преди срещата си с представителите на надзорната Тройка, която от днес се завърна в Атина, премиерът Андонис Самарас продължава да не се намира в добра кондиция след очната операция за слепването на ретината на дясното му око.

Според източници той не се чувствал добре, затова бе канцелирана и обявената от няколко дни среща с българския президент Росен Плевнелиев, който се намира на официално посещение в Гърция. Малко по-късно стана ясно, че срещата му с лидерите на другите двама участници в правителствената коалиция – Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис също няма да се състои. По-късно през деня се очаква да се срещнат представители на трите партии, за да уточнят последните подробности преди срещата на премиера с Тройката в четвъртък. Въпреки спешните промени в програмата на Андонис Самарас, до момента няма никакво официално съобщение за неговото състояние.

И докато две седмици след изборите правителството още не се е събрало в пълен състав, основната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА обяви състава на своя кабинет в сянка. Дали конкретните хора щяха да седнат в министерските кресла ще остане загадка, но изборът им е показателен за техните намерения. И това в отзвука на речта на лидера Алексис Ципрас на форума, организиран от списание Economist. Там той „зачеркна” с лекота предизборните си обещания, че ще анулира меморандума едностранно, като заяви, че това трябва да стане в координация с европейските партньори на Гърция.

Повечето имена лъхат на нафталин, който съхранява и идеите, някои от които датират от началото на 20-ти век.

Отговорността да следи неотлъчно работата на финансовия министър Янис Стурнарас бе възложена на преподавателя в Икономическия университет в Атина Евклидис Цакалотос. Той бе част от екипа, който създаде икономическата програма на СИРИЗА, която остана голяма загадка до, а и след изборите. Човекът, който ще „диша във врата” на министъра на финансите е против меморандума, но пледира за европейско решение на дълговата криза в Гърция и, разбира се пари за социална политика.

В неотменна сянка на министъра на икономиката Костис Хадзидакис ще се превърне доста по-приземеният в реалността преподавател по икономика в университета в Крит Янис Статакис. Според него меморандумът е неприемлив от социална гледна точка, не може да бъде приложен и няма да даде никакви резултати. Въпреки това преди два дни успя да „шокира” партийната си аудитория с изявлението, че от СИРИЗА са за промени в данъчната система и не е изключено да внесат в парламента проектозакон в тази насока. В коментар за извъртането на харизматичния според много хора Алексис Ципрас, Янис Статакис посочи: „Има промяна в курса, защото има промяна и в Европа, която всички трябва да признаем”.

Но ако двамата икономисти биха могли да бъдат определени като по-умерени, министърът на заетостта Янис Вруцис ще има щастието работата му да се следи от известния с неумерените си, а понякога и съвсем необмислени изказвания юрист по образования и дългогодишен синдикалист по призвание Димитрис Стратулис. Опозиционната му линия се очаква да не излезе от ясните очертания на политическия активизъм и брилянтните идеи, като национализирането на банковите влогове на гражданаите, за да се налеят свежи капитали в двигателя на икономиката.

От СИРИЗА може и да отхвърлят критиките, че най-популистките частици на най-закостенялата част от ПАСОК се внедриха успешно в коалицията, но реалността ги опроверга на практика. За парламентарен представител на СИРИЗА бе избран бившият депутат от ПАСОК Панайотис Курублис, който се превърна в герой, когато гласува против Средносрочния план преди година и бе отлюспен от партията.

„Зелената”  допреди две години бивша спортистка София Сакорафа бе избрана като най-подходяща, за да следи дейността на министъра на вътрешните работи Еврипидис Стилианидис. Интересен факт от нейната биография е, че през 2004 участва в Олимпийските игри с отбора на Палестина, след като покойният днес тогавашен пезидент Ясер Арафат я бе провъзгласил за палестински гражданин за тази цел.

За министър в сянка на административната реформа бе провъзгласен преподавателят по трудово право Алексис Митропулос, станал известен на широката общественост от появите си в сутрешни блокове на конкретни телевизии, където информираше питащите граждани дали стажът им е достатъчен, за да се пенсионират.

Работата на министъра на обществения ред и защитата на гражданите Никос Дендиас ще се съблюдава от „тъмнозеления” доскоро синдикалист Димитрис Цукалас. През 2006, като председател на синдиката на банковите служители той организира една от най-продължителните стачки в сектора и предизвика сериозни затруднения в работата на фирми и граждани. Димитрис Цукалас е един от основателите на синдиката на банковите служители в ПАСОК, а в биографията си подчертава дебело,ч е е работил само в частния сектор. През това време е участвал в създаването на подобни синдикати в съседни страни на Балканите и други страни от Източна Европа. Един от най-интересните факти за него е, че до съвсем наскоро е бил един от най-близките политически „приятели” на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос.

Категории: Политика коалиционно правителство министри в сянка СИРИЗА надзорна Тройка вот на доверие дебати Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus